Sci-fi a földeken

Vezető nélküli traktorok szántják a földeket, elvetik a magot, műtrágyáznak, permeteznek, betakarítanak, vagy milliméterpontossággal ültetvényt telepítenek. Amikor elvégezték az adott feladatot, kiállnak a terület határára, és megvárják a gazdát, aki hazakormányozza a traktort. Bár még nem általános az emberi erőforrás nélkül közlekedő munkagép, az ezt lehetővé tevő M2M technológia már számtalan módon teszi hatékonyabbá a mezőgazdasági munkákat.

A gépek közötti mobilkommunikációnak köszönhetően azonnal és távolról értesülhetünk bármilyen mérhető adatról, az eszközök állapotáról, helyéről vagy az abban bekövetkező változásokról. Ez a tudás a mezőgazdaságban számtalan problémára hatékony választ ad: gyors és folyamatos tájékoztatást kaphatunk meteorológiai eseményekről, a talaj állapotáról vagy az agráriumban használt gépek műszaki színvonaláról, sőt utóbbiak precíz vezérlését is megoldja a M2M technológia. Egy-egy földterület vagy állattartó farm között hiába van hatalmas távolság, mivel a legcsekélyebb változás is milliós károkat okozhat, a folyamatos ellenőrzés elengedhetetlen. A mobilhálózaton keresztüli adatkommunikációval lényegesen rövidül az észlelés és a beavatkozás ideje, így nő a termelők biztonsága, a munkavégzés költséghatékonysága.

A természet és a gépek hatékonyan működnek együtt – Kép: Pixabay

Automatizált adatkommunikáció a földeken

A SIM-kártyával vezérelt robottraktorokhoz elég egyetlen ember, aki egy diszpécserközpontban kamerák segítségével figyeli az akár egymástól több száz kilométerre dolgozó gépeket. Az adatkommunikációs technológia fejlődésének köszönhetően, ha kell, be is avatkozik az eszközök működésébe: akár egy videojátékban, ha a traktor elakad, kihozza a földről, vagy átirányítja egy másik földsávra. Ez még csak teoretikus lehetőség, de az M2M más funkciói már évek óta segítik az agráriumban tevékenykedőket. Ilyen például a mobilkommunikáción alapuló flottakövetés (lásd Piac & Profit 2014/09. Bezárultak a kiskapuk).

– Korrigált GPS-jel nélkül a traktorok képtelenek lennének a centiméteres pontosságú párhuzamos navigációra, vagyis hogy a gépek úgy közlekedjenek a szántóföldeken, hogy a megművelt sávok között ne legyen átfedés, de a legkeskenyebb csík se maradjon ki a művelésből. Emberi vezérléssel ezt lehetetlen kicentizni – mutat rá a problémára Mátrai Zoltán, az Agrárin Kft. ügyvezető igazgatója.

A kontroll a legfontosabb előny a cégeknek
Egyre fontosabb szempont a cégek életében a mérhetőség, ugyanis jelentős költségeket takaríthatnak meg azok a vállalatok, melyek ellenőrzésük alatt tartják a munkakörnyezetüket. Az M2M megoldások szinte teljes körű átláthatóságot biztosítanak a cégek számára, és a szerteágazó lehetőségeknek köszönhetően a dolgozók és az eszközök mérhetővé, a vagyontárgyak pedig védhetővé válnak, s költséghatékonyság tekintetében is előnyökre tehetnek szert.
Önmagában az ingyenes GPS-jel 15–25 centiméter pontossággal tud párhuzamos navigációt vezérelni, de az M2M technológia segítségével centiméterekre pontosítható a jel. A SIM-kártyáról a precíz információ a traktorban lévő GPS-be kerül. Az ideális útvonalat a traktoros egy monitoron tudja követni, mivel azonban kézi vezérléssel nem lehet centiméteres pontossággal vezetni a hatalmas járműveket, azokat az adatok alapján egy automatika irányítja.

Meteorológia SIM-kártyákkal

A mezőgazdaságban szintén nagyon fontos meteorológiai információk feldolgozásában is átütő hatékonyságnövekedést hozott a mobilkommunikáció. Jelenleg meghaladja az ezer darabot a SIM-kártyával felszerelt meteorológiai állomások száma, amelyek a mért adatokat egy web-szerverre továbbítják.

– Akár az asztali számítógép mögött ülve, akár az okostelefonunkon azonnal ellenőrizhetjük, hogy milyen körülmények vannak a földeken. A szélsebesség, a talaj nedvességtartalma és a hőmérséklete vagy a sugárzás mind olyan információ, amelyek adott esetben azonnali beavatkozást igényelnek. Az M2M megoldásoknak köszönhetően mindegy, hogy hány kilométer távolságra vagyunk az adott területtől, tudunk reagálni az ott végbemenő időjárási eseményekre – mondja Mátrai Zoltán.

Elsősorban a fagyvédelem az, ahol a mért adatok tükrében azonnali beavatkozásra lehet szükség a termény érdekében, különösen tavasszal. A rendszer képes arra, hogy a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan, a beállított paramétereknek megfelelően folyamatosan SMS-ben tájékoztassa a gazdát, aki ennek megfelelően tud védekezni. Arra is van megoldás, hogy a meteorológiai állomásba épített SIM-kártya egy másik eszközbe telepített SIM-nek „üzenjen”. Utóbbi pedig működésbe tudja hozni az adott fagymentesítési eszközt. Bekapcsolja az öntözőberendezést vagy a füstölőgépet. Persze a döntéshez nem elég a hűlést figyelni, a melegedés is fontos információ. A gépek közötti kommunikáció arra is képes, hogy adott információ esetén leállítsa a működésbe hozott eszközt. A földek öntözése ugyanilyen elven automatizálható: a talaj nedvességtartalmának megfelelően az öntözőberendezés elindítható vagy leállítható anélkül, hogy valakinek naponta akár több száz kilométert kellene ehhez autóznia.

Gépek hálózata véd meg minket
A gépek közötti kommunikáció fejlődése egészen utópisztikus dolgokat tett reálissá, persze hogy a végtelen lehetőség közül végül mi terjed el a piacon, az attól is függ, hogy mire lesz igény. A biztonságtechnika az a terület, ahol az innovatív technológia a mindennapi életet valóban jobbá és nem csak trendibbé teszi.
– A nagyobb gazdaságokban általában jelen vannak az innovatív meteorológiai állomások, intelligens mérőszenzorok. A mért adatok és bizonyos algoritmusok alapján fontos növényvédelmi előrejelzések is készülhetnek: meg tudjuk mondani előre, hogy mikor lesz eső vagy havazás, hogy mennyit párologtatnak a növények naponta. Azt is tudjuk, hogy hány nap hány fokos átlaghőmérséklete és mekkora levélfelületi nedvesség után érdemes például peronoszpóra, lisztharmat vagy más növénybetegségek ellen védekezni. Az okszerű növényvédelem garantálja az optimális terménymennyiséget, miközben így a túlzott permetezés is elkerülhető, ami költséghatékonysági szempontból és az egészséges élelmiszerek érdekében is nagyon fontos – teszi hozzá a szakember.

Egy ilyen meteorológiai állomás ára 2000–3000 euró, de a használatukkal elkerülhető kár ennél sokkal magasabb összeget érhet el. Mátrai Zoltán szerint a modern technológiai eszközök nélkül például egy 15 hektáros almásban könnyedén keletkezhet több tízmillió forintos kár évente. A beruházás tehát gyorsan megtérül.

– Nem is a beruházás nagysága a nagy kérdés, hanem az, hogy a gazdák rászánják-e az időt, hogy megtanulják az eszközök használatát, az azokból nyert adatok értelmezését. Vannak tanácsadók, szakosodott cégek, amelyek segítenek a tudás megszerzésében. A szükséges eszközök – számítógépek, okostelefonok – ma már minden gazdaságban rendelkezésre állnak.

Jelenleg a kommunikáció túlnyomó részben egyirányú, de a mérőállomások és az igények fejlődésével hamarosan mód lesz az oda-vissza adatközlésre, vagyis hogy a távolról beállítható, ellenőrizhető és vezérelhető készülékkel SIM-kártya segítségével interakció jöjjön létre.

A rendszer lelke
Az M2M rendszerek lelke a SIM-kártya. A technológia használhatósága szempontjából nagyon fontos, hogy a kártya azonnal használható legyen speciális konfiguráció nélkül, és megfelelő legyen az adatkommunikáció lefedettsége. A mezőgazdaságban használt M2M megoldások esetében utóbbi különösen hangsúlyos, hiszen legtöbbször minden infrastruktúrától távol, a semmi közepén kell, hogy stabilan működjön a rendszer. Még akkor is, ha adott ponton olyannyira nincs térerő, hogy telefonálni is alig lehet. A korrekt és átlátható elszámolás szintén komoly versenytényező a mobilszolgáltatók között.
M2M bárhol, ahol gépek dolgoznak

Az innovatív technológia az állattartó gazdák mindennapjait is megkönnyíti. Sokmilliós anyagi kár keletkezik, például ha a tehenészetekben leáll az automata fejőberendezés, a keltetőkben a megfelelő hőmérsékletről gondoskodó berendezés, a sertések takarmányát adagoló masina, esetleg a páratartalmat is befolyásoló szellőzőrendszer hibásodik meg. Nemcsak az adott napi hozam lesz kevesebb, hanem az állatok is megsínylik a gépek üzemszünetét. Különösen, ha a gazda csak órákkal később értesül a problémáról, a szerelő pedig esetleg csak napokkal később tudja beszerezni a szükséges alkatrészt. Az M2M technológia lényegesen csökkenti az ilyen kockázatokat: a hiba beálltával az illetékes máris értesül a problémáról, amelyet akár távolról elháríthat, a szervizmérnök pedig már a szükséges alkatrésszel érkezhet a helyszínre, lényegesen lerövidítve így az üzemszünet idejét.

A mezőgazdasági területek őrzését is hatékonyabbá teszi a mobilkommunikáció.

– Egy-egy telepen milliárdos értékű gépek, eszközök állnak. A jövőben a biztonságtechnikában várható a legtöbb újdonság az M2M agráriumban betöltött szerepét illetően. A videokommunikáció vagy a biztonsági berendezések távvezérlése mind olyan lehetőség, amelyben még komoly tartalékok vannak – teszi hozzá Mátrai Zoltán, aki szerint az M2M az ellenőrzések számos módját teszi lehetővé nemcsak a telepeken, hanem a földeken dolgozó gépek munkavégzését illetően is.

A cikk a Vodafone támogatásával készült.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo