hirdetés

Öt trend, amit idén követnie kell a sikeres online jelenléthez

Néhány szakember már csak legyint a keresőoptimalizálásra (SEO) pedig az elmúlt évtized céges online csodaszere még nem múlt ki, bár tagadhatatlanul átalakult. Ami eddig megfelelt, az most már nem elég a keresők fejlődésének és a közösségi oldalak előretörésének köszönhetően.
hirdetés

Aki keres, talál, csak nem biztos, hogy minket - Kép: Pixabay

„A SEO-nak vége?” – ez az online marketing nagy kérdése, amire viszont minden cégvezető is felkapja a fejét, aki az elmúlt évtizedben komoly energiákat és pénzeket fektetett a keresőoptimalizálásba. A válasz azonban nem. Viszont átalakulóban van. Elsősorban a világ legnagyobb keresőóriása, a Google változtatott a rangsorolási feltételeken: titkosak a legkeresettebb címszavak, és most már a szegényes tartalom és a rossz design is „büntetőpontokat” ér a vállalkozásnak, amelynek weboldala így hátrébb sorolódik a találati listákon. Tehát, ha korábban elég volt a megfelelő címszavakat beírni az oldalba linkeket építeni és ügyelni, hogy a tartalom legalább releváns legyen, az most már a kevésnél is kevesebb. sőt a kereső most már kiszűri a szándékosan csak optimalizálásra törekedő oldalakat.

Azok a vállalkozások tehát, akik az új feltételek mellett is fent akarnak maradni a találati listák élén, jól teszik, ha megfogadják Jayson DeMers SEO szakértő, az AudienceBloom keresőoptimalizálással foglalkozó cég alapító-ügyvezetőjének tanácsait és ügyelnek arra az öt SEO trendre, amely meghatározó lesz 2014-ben.

1. A hatékony SEO immár három pilléren nyugszik

Amíg korábban a SEO elsősorban a linkekre és a releváns tartalomra alapozott, addig az „új SEO” immár harmadik pillérként a közösségi oldalakat is hasznosítja. A tartalomnak immár lézeres pontossággal kell fókuszálnia a célpontra és nem korlátozódhat profit-generáló akciókra. A közösségi oldalakon elért követők száma mutatja meg a keresők számára, hogy a felhasználók valóban el értékesnek találják az oldal tartalmát, míg a magas minőségű, lehetőleg szakmai oldalakra – vagy oldalakról mutató linkek pedig az oldalunk megbízhatóságát, „szavahihetőségét” erősítik. Mindehhez mindenekelőtt tartalmat kell előállítani. Olyan szöveges és képi elemeket a weboldalunkra, amelyekre alapozva követőket és link kapcsolatokat építhetünk.

A jó szöveg inkább kép
Az internet hatására az olvasási szokások is megváltoztak. A balról jobbra, fentről lefelé történő olvasás már a múlté. Az emberi szem, főleg, ha gyorsan meg akarja szerezni az információt, úgy tekint a webszövegre, mint egy képre: egészként látja, megkeresi a lényeget, és a részletekre csak akkor szán időt, ha van rá ideje, és kellően felkeltették az érdeklődését.
2. Beérik a „tartalom-marketing”

A tavaly legtöbbet használt, leginkább hangoztatott szó a „content marketing”, azaz a tartalom marketing volt SEO körökben – és ez idén is így lesz. Mint azt a Piac & Profit is megírta korábban a cégeknek sikerjelentések és promóciós anyagok helyett arra kell törekedniük, hogy jó sztorit kerekítsenek termékeik köré. Idén várhatóan a tartalom marketing „felnő” azaz a korlátlan tartalomgyártás helyett a célcsoport igényeinek megfelelő, jobban célzott tartalom előállítása és az eredmények minél pontosabb követésére helyeződik át a hangsúly. Ehhez itt talál tanácsokat.

3. Mobilra optimalizálni most már kötelező

Az okos eszközök terjedésével immár nem választható opció a mobilra optimalizált weboldal, vagy a reszponzív design fejlesztése. A magyar internetezők többsége, a lakosság mintegy negyven százaléka immár rendelkezik okos eszközökkel és mind a webkereskedelmi trendekből, mind a látogatások számából kitűnik, hogy a keresések mintegy 20 százaléka immár ilyen eszközökről történik. A mobiloptimalizálás azonban már nem állhat meg a designnál, a tartalomra is ki kell terjednie, amelyet a mobileszközök felhasználóinak igényeihez kell igazítani. (Szakértőnk tanácsait a mobiloptimalizálásról itt olvashatja!)

A vevőgyilkos webszövegek átka
Ha egy weboldal nem hozza a tőle várt eredményeket, a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem teszünk semmit. Kis változtatásokkal és javításokkal a legtöbb oldal fejleszthető, így növelhetjük a webes értékesítés arányát.
4. Márkát építeni fontosabb, mint linkeket gyűjtögetni

Ma már az erős brand többet ér a SEO-ban, mint az oldalra mutató linkek száma – és ez a trend egyre erősödik. Ha ugyanis a márkánk több említést kap és mind több és több tartalom köthető hozzá, akkor a kereső feljebb fog sorolni minket. A brandépítés ezért kritikus lépés a keresőoptimalizálásban. (Itt megtudhatja, mi a hatékony márkaépítés kulcsa!)

5. A közösségi oldalakon folytatott kommunikációt integrálni kell a SEO stratégiába!

A keresők immár nem elégednek meg azzal, hogy minél több követőnk, vagy megosztásunk legyen a közösségi oldalakon. Ha cégének eddig nem volt a közösségi oldalakra kialakított stratégiája, akkor épp itt az ideje, hogy változtasson ezen! A közösségi oldalakon folytatott rendszeres kommunikációt, illetve a céges weboldalunkba beépített közösségi modulokon tapasztalható aktivitást ugyanis „jutalmazzák” a keresőmotorok.

Kövesse ezeket a trendeket ebben az esztendőben, ha javítani akarja weboldala találati rangját. Azonban ne feledje, hogy a pontosan fókuszált tartalom, a brand- és linképítés, vagy a közösségi oldalakon folytatott marketing csak egymásra épülve, egymást segítve működnek hatékonyan.

Így optimalizálja céges weboldalát!
A keresőoptimalizálás, vagyis SEO nem egy egyszer elvégzendő feladat, hanem egy először nagyobb időbefektetést igénylő folyamat, ahol folyamatosan kell dolgozni az eredmények javításáért illetve fenntartásáért.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo