hirdetés

Nem kell többé pendrive

Az online tárhely olyan szolgáltatás, ahol tárolhatjuk fájljainkat és azokat többféleképpen elérhetjük. Óriási a kínálat, összehasonlítjuk a legelterjedtebbeket és ötletet adunk, hogyan mire használhatja őket egy kkv.
hirdetés

Kép:PP archív

Úgy kell elképzelni, mint egy saját merevlemez egy mappája, ami nem a saját gépben van, hanem egy külső szolgáltató biztosít hozzá tárhelyet. Mindegyik szolgáltatás kínál ingyen több GB tárhelyet, amihez csak regisztrálni kell és már használóható is. Az itt tárolt fájlok bárhonnan és bármilyen eszközről elérhetőek, legyen az egy számítógép, tablet vagy mobil telefon. (A szerverközpontokról és a kkv-knak a felhő számítástechnika nyújtotta lehetőségekről itt olvashat.)

Online tárhelyek használatának előnyei:

Az online tárhelyek használatával jelentős megtakarításokat is elérhet egy cég. Ezeket ingyenesen (vagy olcsón) lehet használni, nem szükséges hozzá hardver vagy szoftver beruházás. További előny, hogy az az itt tárolt fájlok bárhonnan elérhetőek, ahol rendelkezésre áll internet kapcsolat. Tehát egyszerűbbé teszik a távoli, otthoni munkavégzést, de az sem okoz gondot, ha véletlenül egy tárgyalásra az egyik fontos dokumentumot elfelejtettük magunkkal vinni.

Az online tárhelyek biztonságosak is, mert az itt tárolt dokumentumok védettek egy esetleges meghibásodás esetén fellépő adatvesztéstől. Erről a tárhely szolgáltatója gondoskodik – általában nagyobb anyagi ráfordítással és szakértelemmel, mint amit egy olyan cég tud erre fordítani, akinek nem ez a főtevékenysége. Vagyis az adatok nagyobb biztonságban vannak, mintha magunk tárolnánk őket.

Hátrányai:

Ugyanakkor természetesen van némi biztonsági kockázata annak, hogy az adatok bárhonnan elérhetőek. Mivel azokat egy jelszó védi, amennyiben az külső kézbe kerül,  az adatokhoz könnyedén hozzá lehet férni. Van akit zavar, hogy bizalmas vagy egyéb adatai egy külső cég eszközein vannak. Véleményem szerint emiatt kár aggódni, de elképzelhető, hogy, például a Google esetében, a fájlok tartalma alapján releváns hirdetést próbálnak majd megjeleníteni.

Előfordulhat, hogy egy online tárhelyet kínáló céget felvásárolnak vagy egy cég egy adott üzletágát bezárja. Általában ilyenkor előre értesítik a felhasználókat, de ezt megelőzendő érdemes nem csak online tárolni a fájlokat, hanem legalább egy saját eszközre szinkronizálni azokat.

Egy-két ismert szolgáltató:
Dropbox - https://www.dropbox.com/
Alapból 2GB tárhelyet biztosít (ha a szolgáltatást más felhasználónak is ajánljuk, akkor kapunk grátisz 500MB-ot, így ez egészen 18GB-ig is nőhet) További 100GB vásárolható 2.300 Ft/hó árért. Sok fajta asztali operációs rendszerre és mobil telefonra vagy tabletre létezik kliens programja vagy app-ja.
Google Drive - https://drive.google.com/
5GB tárhelyet ad ingyenesen. Ha valakinek már van Google fiókja, akkor regisztrálni sem szükséges, hanem rögtön lehet használni. 100GB 1.250 Ft/hó-ba kerül (vagy létezik 25GB-os csomagja is, ennek az árnak a feléért). A szolgáltatás előnye, hogy szövegszerkesztő, táblázatkezelő és egyéb fájlok online (böngészőből) is szerkeszthetőek. Annak javasolt használni, aki amúgy is a Google egyéb szolgáltatásait használják és elégedettek vele, mivel ezekkel a szolgáltatásokkal jól integrálható.
Microsoft SkyDrive - http://skydrive.com/
7GB-tal indít (régi felhasználók 25GB-ot kapnak). 100GB 1.000 Ft/hó árért kapható. (Léteznek kisebb csomagok, de egy évet egyben ki kell fizetni.) Az Office dokumentumok itt is online szerkeszthetőek. Minden platformról elérhető. Azoknak javasolt ezt a szolgáltatást használni, akik amúgy szeretik és használják a Microsoft szoftvereit vagy például Windows Phone mobil telefonjuk van.
Mire lehet ezeket használni egy kkv-nél?

1. pendrive helyett

Feleslegessé teszi a pendriveok használatát, ha ezzel saját eszközök között cserélünk fájlokat, például az irodai és otthoni számítógépek között.

2. backupnak

Kiváló megoldás, hogy a fájlokat rendszeresen, automatikusan mentsük. Ha csak egy gépről is használjuk, akkor is az azon lévő fájlokat folyamatosan mentésre kerülnek. (Így akár minden irodai munkaállomás mentése megoldható, ha külön tárhelyet regisztrálunk hozzájuk.)

3. fájlküldéshez

Egyik tipikus feladat, hogy nagyobb fájlokat küldjünk partnereknek. Majdnem mindegyik szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az ide felmásolt fájlokhoz egyedi URL-t biztosítsanak, ami egyszerűen átküldhető a partnereknek.

4. csoport munkához

Lehetővé teszik, hogy egy fájlon több felhasználó is tudjon módosítást végrehajtani. (Akár üzleti alkalmazásokat is használhatnak a cégek a távoli tárhelyek segítségével.)

Dropbox Google Drive Microsoft SkyDrive
Ingyen tárhely mérete 2 GB 5 GB 7 GB
100GB havi díja 2.300 Ft/hó 1.250 Ft/hó 1.000 Ft/hó
Fájlok elérhetők böngészőből Igen Igen Igen
Fájlok online szerkesztése Nem Igen Igen
Windows kliens Igen Igen Igen
OS X kliens Igen Igen Igen
Windows Phone kliens Nem Nem Igen
iOS kliens Igen Igen Igen
Android kliens Igen Igen Igen
Megjegyzés: Az árak aktuális árfolyamon kerültek átszámolásra. Nem minden csomag került feltüntetésre. Pontos információkat a feltüntetett web oldalakon talál.

Hogyan tároljunk-e bizalmas dokumentumokat online tárhelyen?

Bizalmas dokumentumokat is lehet ilyen helyen tárolni, de ha biztosak szeretnénk lenni, hogy esetleges illetéktelen hozzáférés esetén se lehessen a tartalmukhoz az ilyen fájloknak hozzáférni, érdemes ezeket védeni. Office dokumentumok esetén lehetőség van ezeket egy jelszóval titkosítani. Ilyen esetben az adott jelszó segítségével kerül elkódolásra a fájl és annak ismerete nélkül az nem nyitható meg. (Tehát, ha elfelejtjük a jelszót, akkor mi sem fogunk tudni hozzáférni!).

Ha az adott program, amivel a fájl készül, nem ad lehetőséget ilyen titkosításra, akkor egyszerűen be kell tömöríteni a fájlt. A tömörítő programokban is megvan a lehetőség a jelszó védelemre.

Egyéb szolgáltatók:

ADrive http://www.adrive.com/
box https://www.box.com/
iCloud https://www.icloud.com/
livedrive http://www.livedrive.com/
SugarSync https://www.sugarsync.com/
Ubuntu one https://one.ubuntu.com/
Köszönjük Hirschler Andrásnak, a Hunet Kft. ügyvezetőjének a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét!
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo