hirdetés

Miért kell GPS egy kukásautóba?

Az elmúlt évtizedben a GPS alapú alkalmazások már nem csak a gépjárművezetők tájékozódását segítik. Egyre több, első hallásra szokatlan területen is alkalmaznak már műholdas rendszereket Magyarországon is, aminek köszönhetően jelentős – esetenként 30 százalék feletti – költségmegtakarítást érhetnek el a vállalkozások.
hirdetés

Jelentős költségmegtakarítás érhető el - Kép: SXC

A GPS alapú rendszerek sokáig elsősorban a személyautókban használt biztonsági rendszereket jelentették, amelyeket napjainkban már szinte az alapfelszereltség részének tekintenek a gyártók. A technológiának ugyanakkor számos olyan felhasználási területe létezik már hazánkban is, amelyek néhány éven belül iparági sztenderdekké is válhatnak. „Nyugat-Európában már néhány éve általános gyakorlat, hogy a tömegközlekedési eszközöket és az egyéb közszolgáltatásokat nyújtó járműveket az üzemeltetőik GPS alapú rendszerekkel szerelik fel,,amivel nemcsak a nyújtott szolgáltatás minőségét lehet gyorsan és hatékonyan növelni, de jelentős, esetenként 30%-os költségmegtakarítást is el lehet érni egy-egy jármű esetében. Tapasztalataink alapján, szerencsére Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik ezeknek az eszközöknek a használata és további, eddig talán kuriózumnak számító területeken is megjelennek majd.” – mondta el a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője, Bagossy Tamás.

Szemléletes példa az utaskiszolgálás hatékonyságának növelésére a BKV egyes villamosjáratain két éve bevezetett GPS alapú távfelügyeleti rendszer. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően amellett, hogy automatikusan kiszűrhetővé váltak a forgalmi akadályok, valós időben ellenőrizhetővé vált a menetrend és minden eddiginél pontosabban behatárolható lett a járművek helyzete, ami az esetleges műszaki problémák esetén gyorsabb reagálást tett lehetővé hibaelhárításkor. Szintén a hatékonyságnövelést szolgálják a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útburkolatot karbantartó járműveibe szerelt GPS eszközök is. Ezek nem csupán a járművek helyzetét tudják valós időben követni, de az általuk kiszórt só mennyiségét és helyét is megmutatják, továbbá jelzik a só-tartályok szintjét. Az ilyen jellegű beruházások jellemzően 1-2 éven belül térülnek meg, ezt követően pedig jelentős költségcsökkenést eredményeznek az üzemeltetők számára.

Céges kocsiban is GPS-el navigálnak
A cégautó használók többsége GPS alapú navigációs eszközzel tájékozódik a hazai utakon – derül ki a LeasePlan Hungária Zrt. kutatásából. A közel százötven megkérdezett gépjárműhasználó kétharmada tart ugyan hagyományos, papír alapú térképet a gépkocsiban, de a mindennapokban 90%-uk inkább a műholdas navigációra támaszkodik úti célja megtalálásához.
A GPS technológia a közhiedelemmel ellentétben tehát nem csupán a helymeghatározásra alkalmas. A szemétszállító járművekbe szerelt műholdas berendezések segítségével például nyomon követhető az egyes járművek tárolókapacitása. Így jobban optimalizálható a teljes munkafolyamat, ellenőrizhető a szállított hulladék mennyisége, hogy a felhasználót csak a valóban elhasznált hulladékmennyiségért fizetendő költség terhelje. „Alkalmazunk GPS alapú megoldásokat az építkezéseken használt eszközökben is. Ügyfelünk, a Zölei Trans Kft. számára betonkeverő járművekbe szereltünk GPS alapú rendszert forgásirány érzékelő szenzorral. Ennek segítségével folyamatosan, valós időben követheti nyomon a keverőtartály forgási sebességét, irányát, amely a szállított beton minőségének megóvásában és az esetleges alaptalan reklamációk kiküszöbölésében segíti.” – mondta el az ügyvezető.

Ezek a speciális megoldások korántsem egyedülállóak: ma már a legkülönfélébb járműdiagnosztikai adatok pontos figyelése mellett a technológia olyan átfogó infrastrukturális fejlesztés ellátására is alkalmas, mint a Nyugat-Európában már többfelé bevezetett elektronikus útdíj rendszer, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott segédhajtás és művelési szélesség figyelés, amelynek köszönhetően jól követhető, hogy az elvégezendő munkaterületből mekkora rész van még hátra. Általánosságban elmondható, hogy a GPS alapú alkalmazások mára túlmutatnak az eddig ismert felhasználási területeken és a folyamatos fejlesztések eredményeképpen a jövőben újabb és újabb lehetőségeket nyitnak alkalmazóik előtt.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo