Hogyan érinti a háborús helyzet a kiberbűnözést?

A digitális zavarok és a gazdasági szankciók csökkenthetik vagy akár felerősíthetik Oroszország hozzájárulását a globális kiberbűnözéshez. A kiberbiztonsági közösségben egyre több a találgatás arról, hogy Oroszország Ukrajna elleni katonai offenzívája milyen hatással lehet az online bűnözésre.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Oroszország egyre inkább elszigetelődik, mind maga Oroszország, mind a föderációval folytatott üzleti tevékenységet felfüggesztő külső cégek által. Az elszigeteltség nemcsak gazdasági, hanem digitális is. Két nagy internetes gerinchálózat-szolgáltató leállította az Orosz Föderációba irányuló és onnan induló forgalom tranzitját, és Oroszország belső cenzúrarendszere blokkolja a hozzáférést számos nyugati szolgáltatáshoz - írta elemzésében Chester Wisniewski, a Sophos vezető biztonsági szakértője.

A kiberbűnözés globális

A szakértő szerint kétségtelen, hogy sok internetes bűnöző az Orosz Föderáción belül tevékenykedik, de a legtöbb csoport semmiképpen sem teljesen orosz. Letartóztattak számítógépes bűnözésben részt vevőket Kanadából, az Egyesült Államokból, Lettországból, Németországból, Ukrajnából és máshonnan is. A kiberbűnözés valóban globális művelet.

Tovább nőhet a rosszindulatú kiberaktivitás (Fotó: Pixabay)

Még az orosz tagokkal rendelkező csoportok esetében is, mint például a nemrég feltört Conti ransomware banda, infrastruktúrájuk ritkán található Oroszországban. Ezek a csoportok tömegesen rendelkeznek Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában üzemeltetett proxykkal, és virtuális privát szerver-infrastruktúrával. Még ha Vlagyimir Putyin úgy is dönt, hogy bedobja az „internet kill switchet”, az valószínűleg nem fogja őket túlságosan visszatartani ettől a tevékenységtől.

A képzett munkanélküliség hatása

Ha Oroszország továbbra is az interneten marad, akkor könnyen rosszindulatú kiberaktivitás növekedését tapasztalhatjuk, mivel Oroszország határain belül, az egyre gyengülő gazdaságban a szakképzett munkaerő munkanélkülivé válik

A Független Államok Közösségének (FÁK) legtöbb tagállama hagyományosan erős számítástechnikai oktatási programokkal rendelkezik, aminek eredményeként valószínűleg magasan képzett munkaerő lesz a piacon korlátozott legitim munkalehetőségekkel. Az utóbbi időben sokan kerestek jól fizetett bérmunkát nyugati cégeknél, míg mások a kiberbűnözés felé fordultak. Ha a szerződéses IT-munka elfogy, több technológiai szakember fog a sötét oldal felé fordulni.

Készülj fel és védj

A valóság, amellyel szembe kell néznünk, az, hogy rajtunk múlik, hogy megvédjük-e felhasználóinkat, hálózatainkat és adatainkat. A zsarolóvírusok és más kiberbűnözés nem szűnik meg, még akkor sem, ha megzavarjuk egyik legerősebb ellenfelünk kommunikációs képességét a szabad és nyílt interneten.

Az online bűnözés globális, és a kriptovalutákat nem lehet egyszerűen kontrollálni, ez pedig tovább növeli a bűnözések számát Oroszország részvételével vagy anélkül.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo