Hét megkerülhetetlen trend az üzleti analitikában

Míg korábban az adatokat csak korlátozott számban tudtuk összegyűjteni, rendszerezni és főleg elemezni, ma már – a fejlett analitikai eszközöknek hála – lehetőségeink korlátlanok. Bemutatjuk azokat a trendeket, melyek megkerülhetetlenek lesznek az üzleti analitikában.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Meg kell találnunk a megfelelő adatokat az információ tengerében -Kép: SXC

A statisztikai megközelítés helyett közel teljes mintákon lehet immár vizsgálatot végezni a big datának köszönhetően: akármennyi és akármilyen típusú adatot elemezhetünk, és kereshetünk kapcsolatot közöttük. (A big data teljesen megváltoztatja a világunkat.) Az üzleti analitika ma hihetetlen tempóban fejlődik, érezhető egy komoly felívelés ezen a területen, hiszen ma már nincs olyan szegmense a világnak a mezőgazdaságtól az iparon át a különböző szolgáltatásokig, a népegészségügyi, klinikai gyógyászat és biztonsági kérdésekig vagy az alapkutatásig, ahol ne lehetne – sőt kellene – alkalmazni ezeket a fejlett analitikai módszereket. Ezért fontos a legfontosabb trendeket bemutatni – írta együttműködő partnerünk, a bitport.hu.

A hét legfontosabb trend az üzleti analitikában:

1. A felhasználók hardvert és szoftvert integráló megoldásokat keresnek BI-feladatokra. A kutatók szerint minden jel arra mutat, hogy a felhasználóknak tetszik az integrált megközelítés, hiszen a fejlett analitikai eszközök használatát nagyban segítheti a feladatra optimalizált hardver.

2. A szállítók iparágakra szabott megoldásokat kínálnak. A felhasználók egyre inkább azokat a megoldásokat keresik, melyek speciális iparági igényeiket, illetve azon belül a célfeladatokat: ügyfélszolgálat hatékonyságának javítását, ügyfelek lemorzsolódásának csökkentését, csalásmegelőzést stb.

Nagy biznisz van az adatelemzésben
Az adatelemzést (Data and Analytics) tartják a jövő első számú üzletének a technológiai szektor vezetői. Az adatmenedzsment üzletág előretörését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly még csak a válaszadók 33 százaléka jelölte meg a jövő egyik legfőbb IT-húzóágazatként, idén viszont már 51 százalékuk említette a várhatóan legtöbb bevételt generáló tevékenységek között.
3. A kezelőfelület és az adatok vizualizációja az üzleti felhasználók segítésére. Jó adatelemző szakemberből kevés van, a fejlett üzleti analitikára viszont mindenkinek szüksége van. A vizualizáció abban segít, hogy a nem adatelemző szakember üzleti felhasználók is hatékonyan kihasználhassák a fejlett analitikai eszközök nyújtotta lehetőségeket.

4. A valós idejű adatfolyamok és a „dolgok internetének” hajtóereje. Ahogy egyre több eszköz csatlakozik az internetre, úgy nő az igény az ebből származó adatok valós idejű elemzésére. Ez ugyanis növeli a szervezet agilitását, legyen szó bármilyen iparágról: az energiakereskedelemben (smart metering) például rövid távú személyre szabott ajánlatokat lehet kínálni, a gyártásban pedig nagyban növelheti a gyártási folyamat biztonságát azáltal, hogy a karbantartás mindig ott és akkor történik meg, ahol és amikor arra szükség van. (A dolgok internetével kapcsolatban további részleteket itt olvashat!)

5. A big data elemzések a teljes döntéshozatali folyamat részévé válnak. Korábban az adatelemzéssel foglalkozó részleg kiváltsága volt, hogy hozzáférjen az adatforrások széles köréhez, és azokat elemzésnek vesse alá. Ma azonban már a menedzsment legszélesebb körének van szüksége arra, hogy gyorsan lefuttasson elemzéseket a napi munkája során: az értékesítés, az üzemeltetés, a pénzügy, a HR stb. egyaránt sokkal hatékonyabban képes működni akkor, ha a folyamataiba tudja integrálni az analitikát.

6. Az adatelemzés (is) a felhőbe költözik. Az analitikai eszközök drágák, erőforrás-igényesek. Egy ilyen jellegű beruházást csak a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak. A kisebb szervezeteknek ugyanezt a lehetőséget nyújtja a felhő. Így az analitika bárki számára elérhető használatarányos díj ellenében.

7. Az analitikai modellek adatbázisba helyezése. A fejlett üzleti elemzések egyik legnagyobb kihívása, hogy az egyre nagyobb adathalmazok esetében hogyan lehet biztosítani az adatok minőségét (data governance), a gyors feldolgozást és az adatok biztonságát. Az adatbetöltéssel (ETL – extract, transform and load) összefüggő problémák egyik hatékony kezelése, ha az adatelemzési modelleket magában az adatbázisban lehet alkalmazni, és nem kell átmozgatni az adatokat egy elemző környezetbe. Ez nemcsak a feldogozás sebességét, hanem a biztonságot is nagyban növeli, hiszen az adatok sohasem hagyják el az adatbázist.

További érdekességek és trendek itt olvashatók!

Aki a fejlődésben lemarad, az a rostán is kiesik
„A virágzó világpiacon akár öt komputerre is lehet kereslet” – mondta Thomas Watson, az IBM egyik vezetője 1943-ban, és még Bill Gates is úgy vélte, „640 kilobájt mindenki számára elég lesz”. Tévedtek, de a tévedéseik rámutatnak a technológiai fejlődés kiszámíthatatlanságára. És minél gyorsabb az evolúció, annál veszélyesebb, ha valaki nem tartja lépést.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo