Hét IT trend, amelyre érdemes odafigyelni 2015-ben

Mire érdemes ügyelni az idén az informatikai trendek területén? Várhatóan még nagyobb lesz a big data, előretör a dolgok internete és elterjedőben lesz a biometrikus azonosítás.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Fotolia

Az informatika az egyik leggyorsabban fejlődő terület napjainkban, amely komolyan befolyásolja a szervezetek működését és az emberek magánéletét egyaránt. A folyamatosan megújuló technológiák mellett csak az lehet naprakész, aki tisztában van a legfrissebb irányzatok és újdonságok jelentőségével. Íme 7 trend, amely a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet szerint meghatározó lesz az elkövetkező időszakban.

1. A jelszavas azonosítás elavult

2014-ben számos tekintélyes vállalat háza tájáról érkezett jelszólopással kapcsolatos hír, a Dropboxtól kezdve a Google-ön át egészen a Sony-ig. Ez is azt mutatja, hogy az egyszerű felhasználónév és jelszó kombináció már nem nyújt megfelelő védelmet, és alternatív azonosítási módszerekre van szükség. Ennek következtében várhatóan egyre nagyobb teret kapnak a komolyabb védelmet nyújtó megoldások, például a biometrikus azonosítás vagy a kétfaktoros autentikáció, amely során egy tokennel vagy a mobiltelefonjára érkező titkos kóddal is azonosíthatja magát a felhasználó.

2. A „Dolgok személyazonossága”

Az „Internet of Things”, azaz a „Dolgok internete” folyamatosan terjed, egyre több különféle eszköz kapcsolódik a világhálóra, az okos konyhai eszközöktől kezdve egészen a hordozható kütyükig. Ezzel azonban a kockázat is nő, hiszen egyre több olyan eszköz lesz, amelynek rendszerét feltörve károkat okozhatnak a hackerek.

A NetIQ szerint erre a problémára az a megoldás, hogy a személyazonosságokat kell a középpontba helyezni a vállalatoknál. A személyazonosságokra alapozva célszerű felépíteni a biztonsági stratégiát, meghatározva az egyes „identitások” számára engedélyezett tevékenységeket, jogosultságokat és hozzáféréseket. Így rendkívül gyorsan fény derül bármilyen visszaélésre.

Már a dolgok internetével is ismerkednek a bűnözők
A tavalyi év során a legnagyobb figyelem az internetes adatvédelem mellett, az androidos eszközök elleni támadásokra és a high-tech malware-ek új hullámára esett. Idén sem kerülnek ezek az irányok a süllyesztőbe, de mellettük a célzott támadásokra, a fizetési rendszerekre és a dolgok internetéhez kapcsolódó támadásokra is érdemes lesz hangsúlyt fektetni.
3. Számítástechnika mindenhol

Egyre több eszköz kapcsolódik az internetre, és ennek természetes folyományaként az emberek egyre több különféle eszközről kapcsolódnak a hálózatokra, privát szférájukban és munkahelyükön egyaránt. Amint arra a Gartner szakértője is felhívta a figyelmet, az okostelefonok és a viselhető kütyük mára szerves részét képezik a felhasználókat körülvevő, kiterjesztett számítástechnikai környezetnek. Ez magában foglalja például a szórakoztató elektronikát, illetve a munkahelyeken és nyilvános tereken megtalálható, hálózatra csatlakoztatott, különféle képernyőket.

Ez a jelenség továbbra is jelentős felügyeleti kihívások elé állítja a vállalati informatikai szakembereket, akik egyre nehezebben tudják felügyelni a felhasználók eszközeit a vállalati infrastruktúrában.

4. A szoftveralapú tárolási megoldások térnyerése

A szoftveralapú (software-defined) megoldások egyre több területen egyszerűsítik a feladatokat a vállalati informatika berkein belül, így a tárolás optimalizálásához is jelentős mértékben képesek hozzájárulni. A szoftveralapú tárolási megoldások elkülönítik a tároláskezelést és a virtualizációs folyamatokat a fizikai tároló hardvertől, ennek köszönhetően a hardverek egyszerűen cserélhetők anélkül, hogy zavar keletkezne az alkalmazások működésében. Így az ügyfelek rugalmasan választhatják ki a számukra optimális tároló rendszereket, és bármikor egyszerűen válthatnak, ráadásul jelentős mértékben csökkenthetik adattárolási költségeiket.

A Gartner előrejelzései szerint az ilyen jellegű, nyílt forráskódú tárhelymegoldások iránti kereslet egyre nagyobb a szervezetek körében, így 2018-ra várhatóan 20 százalékos piaci részesedésre tesznek szert.

HAT TANÁCS IT-KOCKÁZATOK KEZELÉSÉHEZ
A vállalati biztonsági stratégia összeállítása vagy frissítése során nem elég a külső veszélyekre felkészülni, a belső fenyegetésekkel kapcsolatos teendőket is át kell gondolni.
5. Nyílt forráskódú privátfelhő-megoldások terjedése a vállalatoknál

A Forrester szakértőjének blogbejegyzése szerint az OpenStack a 2014-es év végére már kiforrott technológiának számít, amely készen áll a vállalati felhasználásra. A 2015-ös év során minden valószínűség szerint ugrásszerűen megnő a nyílt forráskódú kezdeményezésen alapuló megoldások száma a vállalatok körében.

6. Vállalati megoldások a felhőszolgáltatók kínálatában

A Gartner szerint a nagy felhőszolgáltatók, például az Amazon és a Google újraértelmezték az informatikai szolgáltatások nyújtásának módját. Várhatóan többen követik majd a példájukat, azaz egyre több alkalmazásgyártó kezdi el felhőszolgáltatókhoz kihelyezett formában is kínálni a szoftvereit.

7. A Big Data még nagyobb lesz

Az IDC további jelentős növekedést jósol a Big Data területnek a 2015-ös évre. Az elemző cég szerint a kapcsolódó szoftverekre, hardverekre és szolgáltatásokra költött összeg eléri a 125 milliárd dollárt.

 

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo