Véget ért a nagy francia sajtháború

A hagyományos kistermelők kudarcot vallottak, a jövőben a nagyipari eljárással készült sajtokra is rátehető a korábbi minőségbélyeg, a „Camembert de Normandie” név.

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Véget ért az évek óta tartó vita a camambert név használatáról: a francia minőségellenőrző hivatal (INAO) csütörtökön enyhítette a név használatának követelményeit. A jövőben az "igazi normandiai camambert" nevet olyan sajtokra is használhatják a gyártók, amely pasztörizált tejből készült, nem kezeletlen tejből. Cserébe a nagyipari gyártók vállalták, hogy legalább 30 százalékban normandiai tehenek tejét használják fel.

A „camamberháború” már 25 éve tart a sajt őshazájában, Normandiában.  Made in Normandy Camembert". Ugyan a camamber-jellegű sajtok 95 százalékát két nagy gyártó készíti, a hagyományos termelők továbbra is a francia forradalom idejéből származó kézműves eljárást használják, aminek része például az, hogy a camambert csak nyers tejből készülhet. Korábban a kistermelők elérték, hogy az így készült sajtok eredetiségi igazolással (AOP) kerülhessenek a boltokba: csak ezeken a sajtokon szerepelhet a „Camembert de Normandie” (normandiai camambert) név.

Magyar élelmiszer-szabályozás
A 2017. június 22-én hatályba lépett szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni: a rozskenyérben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét, hogy továbbra is rozskenyérnek lehessen hívni.
A ’90-es években azonban az olyan ipari termelők, mint a Lactalis elkezdték a „normandiában gyártott camambert” nevet használni, ezzel megkerülve a szabályozást –a hagyományőrző sajtkészítők szerették volna elérni, hogy legalább a Normandia nevet ne használhassa a nagyipar.

A minőségügy friss döntése szerint viszont megszűnik a korábbi védjegy (AOP), és a nagyipar a jövőben szabadon használhatja a régiós elnevezést, ha részben ottani tejből készült. A normandiai kistermelők szerint ez a minőség eséséhez vezethet. Mint mondják, aki a jövőben hagyományos minőségű Camembert szeretne venni, annak egy új védjegyet kell keresnie a csomagoláson, „autentikus” felirattal.

 

Véleményvezér

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét”

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét” 

A Fidesz eddigi állításával ellentétben nem békepárti.
A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért

A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért 

Az európai átlagár felett kapják az áramot a magyar vállalkozók.
A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat

A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat 

Budapesten is elkelne még néhány metró.
A lengyeleknek sikerült a repülőrajt

A lengyeleknek sikerült a repülőrajt 

A nyomában sem vagyunk a lengyeleknek.
Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből

Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből 

Amikor kitiltanak a munkahelyedről, kicsit vicces.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo