Véget ért az évek óta tartó vita a camambert név használatáról: a francia minőségellenőrző hivatal (INAO) csütörtökön enyhítette a név használatának követelményeit. A jövőben az "igazi normandiai camambert" nevet olyan sajtokra is használhatják a gyártók, amely pasztörizált tejből készült, nem kezeletlen tejből. Cserébe a nagyipari gyártók vállalták, hogy legalább 30 százalékban normandiai tehenek tejét használják fel.
A „camamberháború” már 25 éve tart a sajt őshazájában, Normandiában. Made in Normandy Camembert". Ugyan a camamber-jellegű sajtok 95 százalékát két nagy gyártó készíti, a hagyományos termelők továbbra is a francia forradalom idejéből származó kézműves eljárást használják, aminek része például az, hogy a camambert csak nyers tejből készülhet. Korábban a kistermelők elérték, hogy az így készült sajtok eredetiségi igazolással (AOP) kerülhessenek a boltokba: csak ezeken a sajtokon szerepelhet a „Camembert de Normandie” (normandiai camambert) név.
A minőségügy friss döntése szerint viszont megszűnik a korábbi védjegy (AOP), és a nagyipar a jövőben szabadon használhatja a régiós elnevezést, ha részben ottani tejből készült. A normandiai kistermelők szerint ez a minőség eséséhez vezethet. Mint mondják, aki a jövőben hagyományos minőségű Camembert szeretne venni, annak egy új védjegyet kell keresnie a csomagoláson, „autentikus” felirattal.