hirdetés

Újraindítás és biztonság: mi vár idén a turizmusra?

A Széchenyi fürdőben szerdán rendezett Utazás kiállítást bemutató sajtókonferencia minden résztvevője egyetértett abban, már annak is örülni kell, hogy az idén egyáltalán létrejöhet ez az esemény.
hirdetés

A Hungexpo 18 hónapig volt zárva, Budapest gyógyfürdői pedig 8 hónapig. Amint azt Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, becslések szerint 22 milliárd forintnyi bevételkiesést jelentett mindez számukra, csak a fővárosban!

De elkezdődött a talpra állás és ez az utazási szakmára is igaz. A tájékoztató helyszínének kiválasztása nem volt véletlen, az idei március 3. és 6. között megrendezendő kiállítás egyik központi témája éppen az egészségturizmus, és a gyógyfürdők.

(Fotó: Pixabay)

A külföldi díszvendég idén Egyiptom, amely népszerű célpontja a magyar turistáknak. A közkedvelt ország újdonságairól dr. Khaled El Enany nagykövet számolt be. A jól ismert attrakciók mellett a nagykövet felhívta a figyelmet hazája többi kiemelt szakirányára: ilyen a kulturális és a fesztiválturizmus, a vallási túrák, a sportrendezvények, a műemlékek, a 3000 kilométer hosszú tengerpart, valamint a gyógyturizmus több válfaja.

Az észak-afrikai ország GDP-jének jelentős részét teszik ki a turisztikai bevételek, nagyon fontos ez a szegmens a foglalkoztatottság miatt is. A beutazási szabályokról részletesen tájékozódhatunk a nagykövetség honlapján, de bizonyos feltételekkel gyakorlatilag mindenki beutazhat az országba.

A belföldi díszvendég Veszprém, amely jövőre Európa kulturális fővárosa lesz. Számos olyan programmal készülnek, amelyek a hazai turisták számára is újdonságot jelentenek. De nemcsak a települést szeretnék bemutatni, hanem annak környékét is, ezért a Veszprém-Balaton nevet használják majd a jövő évi rendezvényeken.

Több mint 100 kiállító és 30 ország várja a látogatókat, méghozzá a felújított H pavilonban. A Karaván Szalon az F pavilonban látható. Érdekesség, hogy a Covid ideje alatt élénk volt a kereslet a vitorlás hajókra – mindenki kimenekült a szabadba, a vízre – tehát bizonyára sokan látogatják majd meg a Budapest Boat Show-t is, ahol 100 hajó várja majd a vitorlázás és a hajózás szerelmeseit, egyelőre csak a szárazföldön.

A Boat Show díszvendége a Tisza-tó, amelyet még sok magyar nem fedezett fel – talán ezért is olyan nyugodt és kellemes itt pihenni, megtapasztalni a vízi világot, a bájos környékbeli falvakat, például Sarudot. Az élménycsokorról Kücsön Gyula, a régió lelkes patrónusa és hírvivője, a stand igazgatója számolt be. A Tisza-tó az ország második legnagyobb tava, itt elsősorban lelassulni érdemes, sportolni vagy horgászni, vagy közvetlenül betekinteni a Hortobágyi Nemzeti Park páratlan élő világába.

A szakmai programok listája is hosszú. A központi téma mi más lehetne, mint a járvány utáni biztonságos újra kezdés.

Dr. Szegedi Andrea, a SOTE adjunktusa lesz a fő szervezője és házigazdája a március 4-i, széles tematikájú egészségturisztikai konferenciának, amely kiemelten foglalkozik az akadállyal élők utazásával. Magyarországon több százezren élnek valamilyen fogyatékkal, de a jelenleginél sokkal több szabadidős programon részt vennének, és számos utazási, pihenési lehetőség érdekelné őket. Néhány gyógyfürdőben – például műemlékvédelmi okok miatt – elég nehézkes számukra már az épületbe való bejutás is.

A Járatlan Utakon fesztivál elsősorban a hátizsákos turisták számára szól. Március 3-án szervezi a Humen Media Hungary a Gay Travel Day-t, amely az LMBTQ turizmussal foglalkozik. Az utóbbi években nem hiányozhatott az Utazásról az Afrika Expo, amely ezúttal a 10. Hungary Helps Afrika Expo Budapest címet kapta.

Az Utazás kísérő programjainak jelentős része a nagyközönségnek szól, sportolók mutatkoznak be, különféle színpadi produkciók és gyermekműsorok láthatók majd.

A tájékoztatón volt, aki felvetette: milyen hatást gyakorolhat az európai turizmusra az orosz-ukrán háborús feszültség, de egyelőre még Oroszország-szakértők sem tudnak erre választ adni. Az köztudott, hogy az Ukrajnába irányuló légi forgalmat számos nagy légitársaság leállította, de egyelőre a Moszkvába irányuló légi járatok változásáról nem hallottak még a jelenlévő szakemberek sem. Ez azért is fontos, mert számos poszt-szovjet és balti köztársaságba elsősorban Moszkván keresztül lehet repülni.

 

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo