hirdetés

Újra saját lábán állhat Görögország

A görög hitelválság rendszeresen visszatérő téma a pénzpiacokon, de a leginkább abban az összefüggésben, hogy a görög pénzügyi problémahalmaz mennyire veszélyes Európa pénzügyi stabilitására. De mostanra mintha kitisztult volna az ég Athén felett, és három évvel – meg egy segélycsomaggal – a legutóbbi kötvénypiaci próbálkozása után Görögország ismét arra készül, hogy új államkötvényeket bocsásson ki.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A befektetők egy része persze sose fogja elfelejteni azt, amikor 2015 nyarán a brüsszeli megszorításokat elutasító szavazás után Görögország egészen közel került ahhoz, hogy elhagyja az eurózónát, és az újonnan kibocsátott kötvények árfolyama pillanatok alatt összezuhant.

A legújabb keletű optimizmus azt követően keletkezett a piacon, hogy Görögország és hitelezői, az EU és az IMF egy újabb több milliárd eurós kisegítő hitelről egyeztek meg. „Az új megállapodás tartalmaz egy egyelőre még nem pontosított adósságkönnyítést is, így megalapozottnak tűnik a remény, hogy Görögország ismét meg fog állni a saját lábán” – vélekedett szerkesztőségünknek küldött elemzésében Michael Boye, a Saxo Bank elemzője.

Kép:Pixabay

„Hogy mennyire megalapozottak ezek a remények, arról először néhány héten belül kapunk képet, amikor is - a híresztelések szerint – megkeresik a kötvénybefektetőket az új görög államkötvényekkel, amelyek a várakozások szerint 5 éves lejáratúak lesznek és összesen 3 milliárd euró értékben kerülnek kibocsátásra” – hangsúlyozta a szakértő.

A Ciprasz által vezetett kormány számára a kötvénypiaci siker az elmúlt évek fájdalmas reformjainak visszaigazolása lenne. Ugyanakkor sokan elsietettnek tartják Görögország kötvénypiaci visszatérést, még akkor is, ha a 2014-ben kibocsátott kötvény az utóbbi évek egyik leglátványosabb raliját produkálta - a 2014-ben kibocsátott kötvény hozama júniusban már a 2014-es kibocsátáskori szint alá esett.

A görög kötvények iránti igényt táplálhatja a kötvénypiaci hozam-éhség, amely több, korábban nem túl jó állapotban lévő adósnak elkönyvelt országot ösztönzött kibocsátásra – ilyen volt a közelmúltban Argentína kötvénykibocsátása is.

Nagy bajba kerülhet a brit gazdaság
A brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről, és ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem – áll a Moody’s Investors Service átfogó szektorelemzésében.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo