hirdetés

Új világ jön a lakásbiztosításoknál

A két számjegyű infláció és az indexálás kombinációja ugyanis magasabb díjakat eredményezhet. Ez viszont alkalmat ad arra, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők megnézzék a jelenlegi biztosításukat és feltérképezzék a piaci ajánlatokat. Ráadásul ez különösen fontos, ha valaki korszerűsített vagy komolyabb értékű berendezést szerzett be. A Netrisk.hu adatai szerint a budapesti családi házaknál az éves átlagos lakásbiztosítási díj az idén meghaladta az 50 ezer forintot, a fővárosi lakásoknál ugyanez 22 ezer forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 47 ezer és 19 ezer forinttal. A vidéki házak esetében az átlagos díj közel 34 ezerről majdnem 38 ezer forintra nőtt egy év alatt, a lakásoknál pedig a 17 ezer alatti szintről 18 ezer forint fölé emelkedett.

hirdetés

A mindennapokat alapvetően meghatározó drágulás miatt kivételes időszak köszönt a lakásbiztosításokra is. Érdemes elővenni a korábbi lakásbiztosításokat, mert a magasba emelkedő infláció a korábbi évekhez képest jóval nagyobb hatással lehet a jövőbeni díjakra. Emellett az ingatlan drágulására, az otthonfelújítási program miatt felpörgő esetleges felújításokra vagy a lakásban megjelent komoly értékű berendezésekre – légkondik vagy éppen napelemek - szintén tanácsos figyelmet fordítani - derül ki a Netrisk.hu összeállításából, amely a lakásbiztosítási legeket is bemutatja.

Mik voltak 2022 legjei? (Fotó: Depositphotos)
Mik voltak 2022 legjei? (Fotó: Depositphotos)

Jön az indexálás

Jó eséllyel két számjegyű drágulás várható azoknál a lakásbiztosításoknál, amelyeknél a biztosítottak rábólintanak az úgynevezett indexálásra. Az indexálás az ingatlanok értékkövetését szolgálja a lakásbiztosításoknál. A korábbi években az alacsony infláció miatt ez szerény díjemelkedést jelentett, ám az idei év első tizenegy hónapjában már 13,6 százalékos volt az átlagos áremelkedés, és az év egészében is 10 százalék felett lesz a pénzromlás üteme.

„Ez apropót ad a meglévő lakásbiztosítási szerződés áttekintésére, egyúttal a biztosítók kínálatának feltérképezésére. Elképzelhető, hogy a meglévőnél olcsóbban is van hasonló feltételeket nyújtó lakásbiztosítás, esetleg azonos áron komolyabb szolgáltatási palettát nyújtó konstrukció” - mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo