További engedményeket kérhet Brüsszel

Az Európai Bizottság várhatóan nem fogja elégségesnek találni az IMF/EU-hitelprogramról szóló hivatalos tárgyalások elkezdéséhez csak a magyar jegybanktörvény módosítását - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint növekszik annak a kockázata, hogy a megállapodás áttolódik a második félévre. Orbán Viktor szerint kizárt, hogy a kötelezettségszegési eljárások hátráltatnák a megállapodást.

 


Kép:EU

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai befektetők számára összeállított havi térségi áttekintésükben felidézték, hogy a magyar tárgyalók reményei szerint az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének egyetlen tényleges előfeltétele a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségének kérdése.

A JP Morgan londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint azonban megvan annak a reális kockázata, hogy az EU mindhárom kötelezettségszegési ügyben "szilárdan kitart" álláspontja mellett, és ezek közül "legalább egyet" az uniós bíróság elé terjeszt már a következő hetekben. (A kormány álláspontjáról ld. keretes írásunkat.)A ház szakértői szerint egy ilyen lépés ismét stresszhelyzetet idézhetne elő a magyar befektetési eszközök piacán, e piaci helyzet kialakulása ugyanakkor elégséges lehet ahhoz, hogy a magyar kormány elvégezze a szükséges törvénymódosításokat.
Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői közölték: fenntartják azt az alapeseti előrejelzésüket, hogy június végéig létrejöhet egy készenléti megállapodás. A cég szerint azonban megnőtt az ennél hosszabb késedelem kockázata is. (Ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, az ország iránti befektetői bizalomra van szükség - hangsúlyozta az Európai Bizottság szóvivője. Nyilatkozata szerint ez egyelőre nincs meg. A bizalom miatt van "minden körülmények között" szükség a megállapodásra Martonyi János külügyminiszter szerint.)

Másképp látják
Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint viszont a Magyarországgal szemben indított három uniós kötelezettségszegési eljárásból kettő nem előfeltétele a Nemzetközi Valutalappal tervezett tárgyalások megkezdésének. Véleménye szerint a bírák nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége teljesen külön ügy. A Dow Jones hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta, a kormány akceptálja, hogy a nemzeti bank függetlenségét érintő eljárás előfeltétel, de álláspontja szerint a másik kettő - a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége - teljesen külön ügy. A kormány jelezte, kész arra, hogy a bírók nyugdíjkorhatárának kérdését az Európai Bíróság elé vigye, ha az Európai Bizottság nem fogadja el az érvelést, miszerint nem diszkriminatív lépésről van szó, sokkal inkább olyan intézkedésről, amely valamennyi közalkalmazottra kihatással van. Az államtitkár kiemelte: természetesen nem célunk, hogy bíróságra menjünk, de nem dől össze a világ, ha az ügyek valamelyike a bíróságon végződik.

Hasonló következtetésekre jutottak minapi helyzetértékelésükben egy másik nagy londoni ház felzárkózó térségi elemzői is. Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői befektetők számára e héten összeállított áttekintésükben úgy vélekedtek, hogy bár a magyar kormány reményei szerint az EU-nak javasolt engedmények lehetővé teszik az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások rövid időn belüli megkezdését, ez azonban "valószínűtlen". Az Eurasia szakértői ugyanis úgy ítélték meg, hogy még mindig nem teljesültek maradéktalanul az Európai Bizottság által támasztott feltételek, és ezért a ház valószínűnek tartja, hogy a brüsszeli testület még további engedményeket fog kérni a magyar kormánytól.

A cég elemzői közölték: változatlanul 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy végül létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti hitelprogramról, bár az Eurasia szakértői szerint az odáig vezető folyamat továbbra is nehéz lesz, tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök "kemény tárgyalási alapállására".Az Eurasia Group elemzői szerint "több mint elméleti" annak az esélye is, hogy végül nem jön létre megállapodás az IMF/EU-programról; a ház ennek valószínűségét 35 százalékosra taksálja. (A Budapest Alapkezelő elemzői szerint 50 százalékos az esély arra, hogy a magyar kormány még az idén tető alá hozzá az EU-val és az IMF-fel a hitelmegállapodást.)

A JP Morgan londoni elemzői csütörtöki értékelésükben közölték, hogy saját becslésük szerint a magyar gazdaság teljes idei külső finanszírozási igénye valamivel meghaladja a 40 milliárd eurót; ebből 29 milliárd euró jut a magánszektorra, főleg a bankokra. Magyarország folyómérlege ugyan többletben van, de ez még az EU-folyósításokkal együtt is "eltörpül" e finanszírozási igény mellett - áll a JP Morgan csütörtöki elemzésében.

Átlépni a Rubicont?
A kormányfő reggel egy rádióinterjúban beszélt először arról, hogy a januárban indult 3 kötelezettségszegési eljárásból több bírósági szakaszba léphet. A miniszterelnök szerint az EU ezeket az ügyeket nem szabhatja az IMF-programunk előfeltételéül, mert az zsarolás lenne. "Az EU közel van hozzá, hogy átlépje a Rubicont" - mondta a közrádió reggeli műsorában Orbán Viktor. Megerősítette, hogy bár véleménye szerint haladunk a megállapodás felé, ha lassan is, ha mégis maradnak vitás ügyek, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a januárban indult 3 kötelezettségszegési eljárásból több a bíróságon folytatódjon. "Az Európai Unióban az nagyon gyakori, hogy egy tagállamnak vitája támad a Bizottsággal, Magyarország a vitás ügyek számát tekintve a középmezőnyben van" - utalt a kötelezettségszegési eljárásokra Orbán, aki szerint ha nincs megegyezés, akkor az Európai Bíróságnak kell döntenie. "Brüsszel nem Moszkva, nem az egyik fél dönt a vitás ügyekben" - tette hozzá. Arra a riporteri felvetésre, hogy a kötelezettségszegési eljárások az IMF megállapodás akadályát is képezhetik, a miniszterelnök azt mondta: "Ezt én képtelenségnek tartom". Megismételte, Magyarország tagja az IMF-nek, "az a mi bankunk", szerinte elképzelhetetlen, hogy amikor Magyarország pénzügyi segítségért folyamodik, akkor annak politikai feltételei legyenek, mind az IMF, mind pedig az EU részéről. A magyar miniszterelnök szerint "az EU túlterjeszkedik a jogkörén, ha politikai feltételeket szab a megegyezés feltételéül".

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo