Tavaly sem sikerült magához térnie az építőiparnak

Az elmúlt évben az építőipari termelés volumene 18,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, amikor 3,0 százalékos növekedést ért el. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent 2015-höz képest, az épületeké 3,7, az egyéb építményeké 33,0 százalékkal. A legnagyobb visszaesés az út- és vasútépítő vállalkozások termelésében volt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az éves adat tartalmazza a tavaly decemberi 14,9 százalékos visszaesést a 2015 azonos hónapjában mért 8,1 százalékos éves emelkedés után. Éves összevetésben azóta sem volt növekedés, 2016 minden hónapjában csökkent az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Kép: Pixabay

Tavaly decemberben az épületek építése 5,8, az egyéb építményeké 25,5 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta – közölte a KSH. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek decemberben az építőipar termelésének 1,4 százalékos emelkedését mutatták az előző hónaphoz hasonlítva.

Decemberben a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 1,1 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 35,6, a speciális szaképítésé 10,2 százalékkal visszaesett.

A megkötött új szerződések volumene 114,1 százalékkal nőtt decemberben az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 172,7 százalékkal emelkedett. A növekedés oka néhány, gyorsforgalmi utak építésére kötött, nagy értékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 89,0 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,5, az egyéb építményeké – a decemberi új szerződések miatt – 174,3 százalékkal magasabb volt.

A negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 3,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése ágazatban 5,3, az egyéb építmények építése ágazatban 1,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához mérten. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal magasabbak voltak.

Az uniós pénz majd segít?

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: az építőipari vállalkozások tavaly december végi szerződésállományán belül az egyéb építményekre vonatkozó szerződések volumene 174 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy ismét megindulnak az uniós forrásból végzett infrastrukturális beruházások, útépítések. Virovácz Péter ugyanakkor úgy látja: kérdés, hogy folytatódik-e a lakóépületek építésének felfutása, illetve hogyan tudja kezelni az építőipar a munkaerőhiányt.

A szakemberhiány csak a kisebb gond
Három szempontból vettük górcső alá a magyar építőipar helyzetét. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban van az a gazdasági környezet, ahonnan megrendelést remél az ágazat, másrészt mennyire segítik a növekedést tőke- és hiteloldalról a pénzintézetek. Illetve, ha ez a két feltétel adott a válság utáni fordulathoz, akkor vajon van-e elegendő munkaerő a tartós fellendüléshez? Itt találja a részleteket.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idén és jövőre is aktív lesz a lakásépítési piac. A lakásépítés áfája azonban a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig lesz 5 százalékos, ha utána esetleg emelkedik az adó, az visszavetheti a lakásépítési kedvet – közölte. (Korábban a Társaság a Lakásépítésért is hangsúlyozta, fontos lenne mielőbb állandósítani az áfakedvezményt.)

Ember kéne leginkább

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője úgy véli, hogy idén főleg a lakásépítéseknél és az irodaberuházásoknál juthatnak nagyobb szerephez az építőipari kivitelezők és az építőanyag-ipari cégek. A szakértő szintén egyre súlyosabb gondként említette a kapacitáshiányt.

A mostani csökkenés elsősorban annak tudható be, hogy az uniós forrásokból finanszírozott projekteknek köszönhetően magas volt a 2015-ös bázis. Az építőipar leterheltsége ugyanakkor a lakáspiac megélénkülésének köszönhetően nem csökkent, és amennyiben újra beindulnak az EU-s projektek, a szektorban a kapacitáshiány fokozódása várható – kommentálta a számokat Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Örvendetes, hogy végre beindultak a lakásépítések, hiszen a magyarországi lakásállomány megújulása az elmúlt években az elvárt szint negyedét sem érte el." Az ügyvezető úgy látja, hogy a szektor további növekedésének legnagyobb gátja a szakemberhiány lesz, ami felerősíti az építőipari munkaerő képzésének fontosságát.

A GKI adatai is azt mutatják, már nem csak a szakmunkások számítanak hiánycikknek: a betanított és segédmunkásokból sincs elég.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo