Szegényednek a szupergazdagok

Fontban számolva is tízmilliárdokat vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a pénzügyi válságon. A pénzarisztokráciának nélkülözni azért nem kell.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente összeállított vagyonlista - Rich List - idei kiadásának első helyezettje, Lakshmi Mittal brit-indiai acélbáró a lap vasárnapi becslése szerint 16,61 milliárd fonttal (ötezer milliárd forinttal) lett szegényebb nyár óta. Az ArcelorMittal acélipari konglomerátumban meglévő részesedésének piaci értéke ugyanis a június 4-én mért eddigi csúcsról, 33,24 milliárd fontról a pénteki tőzsdezárásig 16,63 milliárd fontra, vagyis hozzávetőleg a felére olvadt. Ez azt jelenti, hogy Mittal naponta átlagosan 137 millió fontot - óránként csaknem 6 millió fontot - vesztett június eleje és az elmúlt kereskedési hét vége óta.

A The Sunday Times szerint az idei listán szereplő szupergazdagok közül csak a tíz legnagyobb vesztes részvényportfolióinak összértéke 23 milliárd fontot zuhant. A Rich List pénzarisztokráciáját a jelek szerint most érte el a válság; tavaly - a globális hitelpiaci megrendülés és a már akkor is zuhanó ingatlanárak ellenére - még igen jól ment nekik. (A Forbes magazin legújabb, négyszáz embert tartalmazó összeállításáról itt olvashat.)

A tavasszal közzétett 2008-as összesítés szerint a brit pénzvilág felső kasztjának összvagyona az előző évi listán szereplő 360 milliárd fontról csaknem 53 milliárd fonttal 412,8 milliárd fontra (124 ezer milliárd forintra) duzzadt. A leggazdagabb britek exkluzív klubjának általában is az aranykort jelentette a baloldali kormányzás eddigi 11 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt; az elmúlt év végéig ehhez hozzájött csaknem 314 milliárd font 317 százalékos vagyongyarapodásnak felelt meg.

Lakshmi Mittal az idén negyedszer utasította maga mögé a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 41 éves tulajdonosát. Abramovics vagyona az idei Rich List szerint 11,7 milliárd font volt a tavaly kimutatott 10,8 milliárd font után. A The Sunday Times vasárnapi beszámolója szerint Abramovicsot a pénzügyi válság sem tántorítja el attól, hogy 200 millió fontért megépíttesse magának a világ legnagyobb magánjachtját.

Az Eclipse nevű, 170 méter hosszú hajó már tavaly óta készül Németországban, és a tervek szerint jövő nyáron bocsátják vízre. A jachtot állítólag James Bond-filmekből ismerős extrákkal szerelik fel. A vezető brit vasárnapi lap úgy tudja, hogy a járművön rakétatámadásra figyelmeztető radarrendszer, golyóálló üvegezés és két helikopter-leszálló lesz. Ha a milliárdosnak és 26 éves orosz barátnőjének mindezek ellenére mégis menekülnie kellene, ehhez rendelkezésükre áll egy sárga tengeralattjáró, amelyet a hajó aljáról lehet indítani, és 50 méteres mélységig merülhet.

Az új jachttal az orosz pénzember maga mögé utasítja Dubai uralkodóját is, akinek úszó palotája a maga 163 méteres hosszával a világ jelenlegi legnagyobb magánhajója. Ezt tükrözi Abramovics készülő jachtjának neve - Eclipse - is: az angol szó általánosabb jelentése a napfogyatkozás mellett a vetélytársak dicsfényének elhomályosítását is kifejezi.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo