Szakadtak a beruházások – nem költenek a cégek

Az előző évhez képest 8,7, a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva 3,8 százalékkal estek a beruházások Magyarországon 2013 első három hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint. Az adat siralmas.

A hangulatot megfelelőképp jelzi, hogy még az előző több mint két és fél évben bővülő feldolgozóipari beruházások is csökkenésbe fordultak: január– márciusban 13,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Figyelmeztető jelek
A várakozásokat lényegesen alulmúlva, zuhantak a beruházások az első negyedévben Suppan Gergely szerint. A Takarékbank elemzője felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a feldolgozóipari beruházások bázishatások miatt estek vissza több mint 13 százalékkal, a járműgyártásban és gyógyszeriparban átadott tavalyi beruházások miatt; a tavalyi első negyedévben adták át a Mercedes üzemet. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az Audi üzem átadása feltehetően az idei második negyedévben történik meg, így ennek köszönhetően újra növekedést mutathatnak a feldolgozóipari beruházások, amit a következő negyedévekben a folyamatban levő és hamarosan elinduló újabb nagyberuházások (Lego, Bridgestone, Hankook, Procter & Gamble, Opel bővítés, Bosch, Continental) húzhatnak.
Figyelmeztető jelként kell ugyanakkor a szakértő szerint értékelni azt a tényt, hogy a különadókkal sújtott energiaipar beruházásai 30,5 százalékkal csökkentek. A lakásépítések zuhanása miatt az ingatlanügyek ágazat beruházásai 19,7 százalékkal csökkentek, ezen a területen nem várható fordulat a közeljövőben sem, azonban a lakásépítések lassan stabilizálódhatnak. 4,7 százalékkal csökkentek a szállítás, raktározás beruházásai, 14,8 százalékkal az oktatási, valamint 20,2 százalékkal a humán-egészségügyi beruházások, azonban ezen területeken az Európai Unió által támogatott beruházások a közeljövőben jelentősen emelkedhetnek, amit az építőipari vállalkozások rendelésállománya is tükröz.
Az esztendő második felében javíthatja a beruházási kedvet a belső és külső kereslet várható stabilizálódása, kedvező esetben enyhe élénkülése, valamint a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett növekedési hitelprogram Suppan Gergely szerint. Egyes ágazatok beruházási kilátásait továbbra is rontják a különadók és az adott ágazatokkal kapcsolatos kiszámíthatatlan gazdaságpolitika.
Ez már a rezsicsökkentés hatása?

A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenést regisztrált a KSH. 2013 első negyedévében az energiaipar beruházásainak volumene 30,5 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, amit a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott.

A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a járműgyártásban a bázishatás miatt. A lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 19,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A szintén nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás beruházásai – a jelentős volumenű járműbeszerzések ellenére – 4,7 százalékkal estek vissza az első negyedévben. Továbbra sem bővültek az oktatás nemzetgazdasági ág és humán-egészségügyi, szociális ellátás ág beruházásai.

Ahol volt növekedés

A csökkenő tendencia ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztrált a statisztikai hivatal. Számottevően, 38,7 százalékkal emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős, 34,7 százalékos bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá. A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 81,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami elsősorban a kőolaj- és földgázkitermelésben megvalósult egyedi nagyberuházással volt összefüggésben.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo