hirdetés

Sűrű hét vár ránk

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a januári infláció, a szálláshelyek 2021-es forgalma, a külkereskedelem tavalyi teljesítménye.
hirdetés

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi és egész éves adatait - írja az MTI. A múlt év első tizenegy hónapjában az összes vendégéjszaka 4,0 százalékkal haladta meg a 2020. január-novemberit. A belföldi vendégéjszakák száma 9,886 millió volt, 0,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a 4,183 millió külföldiek által eltöltött éjszaka 12,2 százalékos bővülést jelent. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 13,5 százalékkal 261,9 milliárd forintra nőtt, a szállásdíjak 19,8 százalékkal 153,9 milliárd forintra nőttek, a vendéglátásból 2,9 százalékkal több, 64,3 milliárd forint származott.

(Fotó: Pixabay)

Kedden a külkereskedelem 2021-es teljesítményét publikálja a KSH, előzetes adatok alapján. Tavaly az első tizenegy hónapban az export 13,2 százalékkal, az import 17,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérve, a kereskedelmi mérlegtöbblet 3,135 milliárd euróval 2,204 milliárd euróra csökkent.

Szintén kedden jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januári kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyve. Januárban a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várt 30 bázispont helyett 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az ülés után kiadott közlemény szerint a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé.

Kedden közli a Pénzügyminisztérium (PM) a gyorstájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2022. január végi helyzetéről. Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat. Az éves hiány 209,8 milliárd forinttal volt kisebb a megelőző évinél, de a 2287,7 milliárd forint módosított törvényi előirányzatnak a 223 százalékát tette ki.

Pénteken adja ki a KSH a fogyasztói árak januári alakulásának statisztikáit, és az ipari termelés 2021-es teljesítményének második becslését.

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, egy hónap alatt 0,3 százalékkal nőttek, 2021 egészében pedig 5,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A maginfláció decemberre 6,4 százalékra emelkedett a novemberi 5,3 százalékról, az egész évben 3,9 százalékos volt.

Az első becslés szerint 2021 decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Novemberhez képest 0,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. Az elmúlt évben 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 6,0 százalékos visszaesés után. A feldolgozóipari alágak közül csak a legnagyobb súlyú járműgyártásban csökkent a termelés. A számítógép, elektronikai, optikai termékek és az élelmiszerek, italok és dohánytermék gyártása számottevően nőtt.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo