hirdetés

Soha nem hiányzott még ennyi munkavállaló

Továbbra is keresik az eladókat a boltok: soha ennyi üres álláshely nem volt a kereskedelemben, de a nemzetgazdaságban sem. 2017 elején harmadával nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben.
hirdetés

2017 elején tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, megközelítette az öt és fél ezret. De nem csak a pultok mögött, hanem a gazdaság egészében is csúcsra járt az üres állások számát jelző mutató, túllépve a 43 ezres szintet. Úgy tűnik ezekből az adatokból, hogy a minimálbér emelése, ami azoknak, akik kapták, nagyon jól jött, a munkaerőhiányon nem sokat segített.

Több hónapba és több millió forintba kerül egy-egy munkakör betöltése
A kelet-közép-európai régió országai jelentős munkaerőgondokkal küzdenek: a munkaerőpiacra nemcsak a kivándorlás van negatív hatással, hanem az alacsony születésszám is - derül ki a témában végzett két felmérésből.
2016 végén úgy tűnt, fékeződik a munkaerőhiány, mivel az utolsó negyedév adatai szerint csökkent az üres álláshelyek száma. De 2017 eleje további emelkedést hozott ezekben az adatokban, ráadásul rekordszintet. A kereskedelemben is, a nemzetgazdaság egészében is. A kereskedelemben harmadával ugrott meg a betöltetlen álláshelyek száma 2017 elején 2016 végéhez képest.

Az üres álláshelyek száma először 2013-ban ugrott meg, ezt követően folyamatos volt az emelkedés, így egyre több munkáskezet kerestek a boltok, áruházak. A létszám ugyan bővült, de úgy tűnik, ez kevés volt. Az alkalmazottak száma a KSH módszertana szerint a négy főnél nagyobb vállalkozásokat, tehát a nagyobbakat jelenti. A létszám igazibb mutatója azonban nem ez, hanem a foglalkoztatottak száma, amiben mindenki benne van, a legkisebb boltok alkalmazottai is.

A létszámadatok viszont arra is rávilágítanak, hogy a nagyobb boltok - nyilván nagyobb bérrel - az átlagot nézve tudták a létszámot emelni, főleg 2016-ban, egyebek mellett a vasárnapi újranyitást követően (hiába, hosszabb nyitvatartáshoz több ember kell), de 2017 elején is. A foglalkoztatottak száma viszont csökkent 2017 elején, ami minden bizonnyal a kisboltok újabb térvesztésének lehet a jele:

(blokkk.com, 2017. június 13.)

 

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo