A betakarított csemegekukorica kétharmadát, a zöldborsó közel 55-60 százalékát a konzervipar dolgozza fel. A konzervgyárakban éves szinten mintegy 200 ezer tonna csemegekukorica- és 40 ezer tonna zöldborsó konzerv kerül feldolgozásra. A hüvelyes növények részesedése a konzervipari termékekben kismértékű, éves feldolgozásra vásárolt mennyiségük 15-20 ezer tonna körül alakul. A kisebb volumenű termékek között még említésre méltó a konzervuborka, amelyből éves szinten mintegy 7-9 ezer tonnát dolgoz fel a konzervipar. A konzervipari vállalkozások által feldolgozott legnagyobb mennyiségű gyümölcs a meggy. A terméstől függően éves szinten hozzávetőlegesen 35-40 ezer tonna alapanyagot vásárol fel az ipar.
A tartósítóipari eljárások között az egyik meghatározó, szobahőmérsékleten is hosszú felhasználási időt biztosító technológia a hőkezeléses konzerválás. Az terméket a kiszerelési formát tekintve üveg, vagy fém csomagolószerekbe tölti be, majd ezt követően kerül sor a hőkezelésre. Tekintettel arra, hogy nem biztosított minden fogyasztói felhasználási körben a hűtőlánc, ezért továbbra is van létjogosultsága a hőkezeléses tartósításnak a feldolgozóiparban. A hőkezelés mértékétől függően a termékek minőségmegőrzési ideje akár 5 évig is kiterjeszthető, azonban a fenntartható gazdaságra való áttérés során – egyeztetve kereskedelem elvárásairól – a jövőben új technológiai megoldások is elterjedhetnek a feldolgozóiparban.