hirdetés

Rengeteg kárt okoznak az adókedvezmények

Magyarország a harmadik helyet nyerte meg azon az európai szavazáson, amelyen a Föld éghajlatára nézve a leginkább káros adókedvezményeket „jutalmazták”. Ezt a kétes dicsőségű eredményt hazánk a céges személygépkocsi-vásárlás és -használat gáláns adókedvezményeivel érdemelte ki.
hirdetés

A legnagyobb éghajlatvédelmi európai civil szervezet, az Európai Éghajlatvédelmi Szövetség (CAN Europe) idén áprilisban internetes szavazást hirdetett meg arról, hogy melyek azok a támogatások, illetve adókedvezmények, amelyek legnagyobb mértékben ösztönzik a fosszilis energiák (szén, kőolaj, földgáz) használatát. A szavazáson azok a káros támogatások szerepeltek, amelyeket előzetesen a CAN Europe tagszervezetei – köztük a Levegő Munkacsoport – javasoltak. A díjakat ma délelőtt ítélték oda Brüsszelben.

Kép:Pixabay

„Azért javasoltuk a díjra a magyarországi személygépkocsi-vásárlás és -használat elszámolásával kapcsolatos visszásságokat, mert ezeket rendkívül igazságtalannak tartjuk – mondta el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. „A jelenlegi rendszerben a legnagyobb adókedvezményben – ami gépkocsinként évente akár több millió forintot is kitehet – azok részesülnek, akik a legdrágább autókat használják, és azokkal a legtöbb kilométert teszik meg. Számításaink szerint ez a támogatás minden évben több százmilliárd forinttól fosztja meg az államkasszát, pedig ezt az összeget sokkal hasznosabb lenne például az oktatásra vagy az egészségügyre fordítani. Az ország gazdaságának és a környezet állapotának is jót tenne, ha ezt az adókedvezményt visszafogná az állam.”

Összesen 10 támogatás kapta meg CAN Europe „Fosszilis Energiák Támogatása” díját, négy kategóriában. Az adókedvezmények terén az első helyezett Norvégia lett a Barents-tengeri kőolajkitermelésnek nyújtott támogatásával, a második pedig Észtország, amely csökkentette a rendkívül szennyező palaolaj-kitermelésre kivetett díjakat.

Itt olvashat további részleteket.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo