hirdetés

Rég voltunk ilyen jó hangulatban

Szeptemberben a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a nyári stagnálás után az üzleti és különösen a fogyasztói várakozások érezhetően javultak, idei csúcsukra jutottak. A konjunktúraindex értékének trendje 2012 végétől emelkedő, s a mostanival megegyező érték utoljára 2011 tavaszán volt tapasztalható.
hirdetés

Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat várakozásai kedvezőbbek lettek. Az ipari bizalmi index megközelítette a 2012. tavaszi szintet. A válaszadók az augusztusinál kedvezőbben ítélték meg az elmúlt időszak termelését és a termelési kilátásokat is. Jobb véleménnyel voltak a rendelésállományukról is, de ezen belül az exportról nem. Kisebbnek érezték a saját termelésű készletek nagyságát.

Az építőiparban szeptemberben folytatódott az év egészére jellemző, szinte megszakítás nélküli és jelentős hangulatjavulás, de továbbra is ez a legpesszimistább ágazat. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan valamelyest romlott, de a rendelésállományé javult. A kereskedelemben az eladási pozíció és a készletszint megítélése enyhén, a rendelések várható alakulásáé jelentősen javult. A szolgáltatói bizalmi index csökkenése a szeptemberi látványos emelkedés korrekciója. A romlásban az üzletmenet és a várható forgalom megítélése is közrejátszott. Csökkenőnek látták a válaszadók az előző háromhavi forgalmat is.

Forrás: GKI

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben romlott, a szolgáltatók körében nem változott, az építőiparban javult, s jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvések egyik ágazatban sem változtak érdemlegesen, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása érezhetően csökkent. A magyar gazdaság kilátásait minden ágazatban – különösen a kereskedelemben és a lakosság körében – a korábbinál látványosan kedvezőbbnek látták a válaszadók.

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben, az augusztusi csökkenést követően, jelentősen növekedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé, megtakarítási képességét pedig jóval kedvezőbbnek ítélte, mint az előző hónapban. Javulónak érezték az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Hatalmas veszély leselkedik a magyar gazdaságra
Magyarországon (Európához hasonlóan) véget ért a recesszió, de a 2012. évi jelentős és a 2013. I. félévi kis visszaesést 2013. II. félévében is csak 0,8 százalék körüli növekedés követi. Ráadásul 2013 egészében is csak a mezőgazdaságnak – a tavalyi nagyon rossz után idén viszonylag kedvező időjárásnak – lesz köszönhető a stagnálásnál jobb eredmény. (Az igazán szerény magyar növekedés azonban még mindig nagyobb mértékű az eurózóna növekedésénél.)
hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo