Pesszimista változat vagy katasztrófa-forgatókönyv?

Mínusz 1,5 és plusz 0,4 százalék közötti tartományban mozog a gazdaságkutatók 2012. évi GDP-előrejelzése. Az MNB 0,1 százalékos növekedést vár. A kormány prognózia a legderűlátóbb: 0,5 százalékos bővülést remél. Ám ha februárban nem jön létre a megállapodás az EU-IMF párossal, nem pesszimista változattal, hanem katasztrófa-forgatókönyvvel kell számolni, figyelmeztetett decemberben több kutató is.

 


Kép:piac&Profit/FényesGábor

Szeptember óta a gazdaságkutatók, a kormány és az MNB is rontotta idei GDP-prognózisát az MTI által gyűjtött adatok szerint: a legnagyobb mértékben a Pénzügykutató 1 százalékról mínusz 0,7 százalékra, a legkisebb mértékben a Kopint-Tárki 0,5 százalékról 0,3 százalékra. Legújabb előrejelzésében a kormány 1 százalékkal, az MNB 0,9 százalékkal vár kisebb növekedést mint szeptemberben. (Orbán Viktor reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja, hogy a magyar gazdaság jövőre ne csússzon recesszióba.) A múlt év decemberi konjunktúrajelentések alkalmából több kutató is figyelmeztetett: az előrejelzés alapfeltétele, hogy februárban létrejön a megállapodás az EU-IMF párossal, ellenkező esetben nem pesszimista változattal, hanem „katasztrófa-forgatókönyvvel" kell számolni.

A GKI értékelése szerint az IMF-megállapodásnak nincs alternatívája. Annak esetleges elmaradása (elhúzódása) ugyanis a rendkívül negatív nemzetközi piaci reakciók miatt közvetlen fizetésképtelenségi veszéllyel járna. Emellett már az IMF-fel folytatott tárgyalások sikeres elkezdéséhez is elkerülhetetlen a változtatás, a hitelesség, a bizalom javítása, s a piacgazdasági elvekhez való visszatérés. A pénz- és működőtőke bizalmának visszaszerzése azonban legjobb esetben is csak 2013-ra hozhat reálgazdasági eredményeket.

A háztartások fogyasztása mind a négy gazdaságkutató szerint visszaesik: a legkisebb, 1 százalékos csökkenést a Kopint-Tárki jelzett, a legnagyobb, 3,5 százalékos visszaesést a GKI Gazdaságkutató. A Pénzügykutató szerint 1,4, a Századvég Gazdaságkutató szerint 1,3 százalékkal zsugorodik a háztartások fogyasztása.

A beruházási mutatók is eltérnek: míg 2012-re a Pénzügykutató változatlan bruttó állóeszköz-felhalmozással számol, addig a Kopint-Tárki 5,
a GKI 4, a Századvég pedig 3,5 százalékos csökkenést valószínűsít. A kormány prognosztizálta a legalacsonyabb, 4,2 százalékos inflációt, a gazdaságkutatók várakozása 4,6-5 százalék között mozog, az MNB 5 százalékot jelzett. A nettó reálkeresetek a Kopint-Tárki szerint 1,5 százalékkal csökkennek, a másik három intézet előrejelzése 3,3-3,5 százalékos visszaesést mutat. Az idei átlagos munkanélküliségi rátát a négy gazdaságkutató viszonylag egységesen látja, 10,9-11,0 százalékos arányt jeleznek.

Az MTI egy évvel ezelőtt is táblázatba gyűjtötte a gazdaságkutatók, a kormány és a jegybank prognózisát.

Az egy évvel korábbi előrejelző táblázat a növekedést tekintve optimistának bizonyult a tényadatok tükrében. A KSH 2011. évi III. negyedévi GDP-adata 1,4 százalékos bővülést mutat, amellyel megegyező gazdasági növekedés valószínűsíthető 2011 egészében. Az inflációs előrejelzés viszont túlzónak bizonyult: novemberben a 12 havi infláció 4,3 százalék volt, 2011 első 11 hónapjában pedig 3,9 százalék, s ehhez hasonló infláció várható 2011 átlagában is.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo