hirdetés

Optimisták a befektetők - de nem nálunk

A recesszió kockázatának enyhülését jelzi az euróövezetre és Németországra is a Sentix gazdaságkutató intézet februári befektetői hangulatindexe.

hirdetés

A Sentix hétfőn publikált euróövezeti befektetői hangulatindexe februárra vonatkozóan mínusz 8,0 pontra javult a várt mínusz 12,8 pont helyett az előző havi mínusz 17,5 pontról.

Februárban a Sentix hangulatindexe már sorban a negyedik hónapban javult és 2022 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el. Az index mindkét összetevője javult, az aktuális üzleti helyzet megítélése és a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsítő mutató is.

Az aktuális helyet értékelése mínusz 10 pontra, 2022 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett mínusz 19,3 pontról, a kilátások megítélése pedig mínusz 6 pontra, 2022 februárja óta a legmagasabbra mínusz 15,8 pontról.

Az összetett index 9,5 pontos, az aktuális helyzet megítélésének mutatója 9,2 pontos és a kilátások megítélésének 10,2 pontos havi javulása alapján a Sentix szerint az euróövezeti recessziós kilátásokat a stagnálás valószínűsége váltotta fel. Mivel azonban a kilátások indexe csak csekély mértékben előzi meg az aktuális helyzetét, markáns trendfordulóra nem lehet még számítani. Trendfordulót tapasztalati alapon a még negatív tartományban tartózkodó helyzetmegítélés mellet pozitív értékre szökő várakozási index szokott előre jelezni.

A németországi mutató hasonló értékeket és kilátásokat jelez mint az euróövezeti. Az összesített index mínusz 16,5 pontról mínusz 6,8 pontra, a helyzetmegítélés mutatószáma mínusz 18,0 pontról mínusz 8,8 pontra, a kilátások mutatószáma pedig mínusz 15,0 pontról mínusz 4,8 pontra javult. Az indexek a negyedik egymást követő hónapban javultak. Az összesített mutató 2022 márciusa óta a legmagasabb értéket érte el.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo