hirdetés

Nyolc alaphiba, amit a motivációs levélben elkövethetünk!

Az álláshirdetések sokak számára kellemetlen kísérőeleme a motivációs levél megírása, de ez a pályázat szerves részét képezi, ezért érdemes jól megírni. Megmutatjuk azt a nyolc legnagyobb hibát, amit ebben elkövethet egy pályázó!
hirdetés

Kép: Pixabay

A motivációs levél az önéletrajz mellett a pályázati anyag szerves alkotórésze. Ebben a jelölt összefoglalja, miért pályázta meg az állást, milyen tudására, képességeire építhet a cég, miért tartja magát alkalmasnak a pozícióra, milyen szakmai céljai vannak. Azonban a legtöbben alapvető hibákat vétenek a motivációs levél megfogalmazásában. Együttműködő partnerünk, a Monster.hu összegyűjtötte mire ügyeljünk a legjobban!

1. Ugyanazt küldeni minden helyre

Egyszerűnek tűnő és időspóroló taktika egyszer megírni és minden pályázathoz bemásolni. Ezzel azonban a levél sava-borsa veszik el. A motivációs levélnek ugyanis a legfontosabb ismérve, hogy pozícióra, cégre íródik, nincs szóról szóra ugyanolyan dokumentum.

2. Figyelmetlenség

A félregépelés és a nyelvtani hibák rendkívül lehúznak egy pályázatot. Az elgépelés az igénytelenség és a motiválatlanság látszatát kelti, a nyelvtani hibák pedig a nyelvhelyességi szabályok nem ismerésére utalnak. Különösen ügyfelekkel való írásos kommunikáció esetén lehet kizáró ok egy ilyen pályázat.

3. Az etikett megsértése

A tegezés, az udvariatlan megszólítás (Szia!), a túlzott távolságtartás (Mélyen tisztelt... Úrhölgy!) egyértelműen rontják az anyagot. Megfelelő megszólítási forma: „Tisztelt – a címzett neve - !”

Öt mondat, amit kerüljünk az önéletrajzban!
Öt mondat, amit feltétlenül ki kell hagyni az önéletrajzokból és később a személyes állásinterjúkon is. Elkoptatott közhelyek és lerágott csontnak számító töltelékszavak, amik miatt egy szempillantás alatt hullhat ki a rostán az önéletrajz.
4. Közhelyek

„Ezúton küldöm pályázati anyagomat”, „Álláshirdetésük felkeltette érdeklődésemet”. Gyakran felbukkannak ezek a mondatok a motivációs levélben, amelyek üresek, nincs jelentéstartalmuk. Érdemes azzal kezdeni, hogy a pályázó hol találta az álláshirdetést. Aki állásbörze után küldi el anyagát, írhatja, hogy „Örültem, hogy az állásbörzén személyesen is találkoztunk” vagy „Örültem, hogy az állásbörzén személyesen is találkozhattam cégük képviselőjével”.

5. Semmitmondó önjellemzés

Az önjellemzésnél találkozni a legtöbb közhelyes szófordulattal. „Jó a szervező és a kommunikációs készségem, kitartó vagyok”. Többet segítenek a konkrétumok. „Az egyetemi diákönkormányzatban évente két állásbörze szervezését végeztem egy 5 fős csapat részeként.” „Hobbim a futás, hetente háromszor 10 kilométert futok és évente két félmaraton versenyen veszek részt. A futás adta kitartás a munkámban is segít.”

6. Túlzó megfogalmazások

„Számomra önök az ország leginnovatívabb cége.” Nem hangzik túl hitelesen. Tanácsos egy-egy terméket vagy szolgáltatást kiemelni, ami piacvezető vagy amivel a pályázónak jó tapasztalata volt.

7. Túl hosszú a szöveg

Egy ideális motivációs levél legfeljebb egy oldal, de inkább annál rövidebb. Kiemeli a legfontosabb motivációs tényezőket, a pozícióhoz illeszkedő munkatapasztalatot, a cég szempontjából hasznos tudást, a szakmai célokat. A motivációs levél tehát NEM az önéletrajz megismétlése prózai formában.

8. A kérést nem teljesíteni

Ha az álláshirdetésben azt kérik, hogy a pályázó írja le a fizetési igényét, akkor nem célszerű a pályázati anyagban egy összeg megadása helyett kifogásokat felsorolni. Például ezt kerüljük. „Fizetési igényemről majd a személyes interjún szeretnék nyilatkozni.”

Jó tanácsok állásinterjúhoz – ezúttal a munkáltatónak
Az állásinterjú keresőszóra adott találatok döntő többségben a pályázónak adnak tanácsokat. A munkaadó felvételi interjúval kapcsolatos tevékenységére, magatartására vonatkozóan viszont kevés helyen találunk javaslatokat, módszereket, pedig ez a beszélgetés meghatározó tényező, legtöbbször a döntés előkészítésének záró eleme. Szakértőnk a munkaadónak segít!
hirdetés

Véleményvezér

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

Csehországnak sikerült, ami Magyarországnak állítólag lehetetlen.
A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo