hirdetés

Nyolc alaphiba, amit a motivációs levélben elkövethetünk!

Az álláshirdetések sokak számára kellemetlen kísérőeleme a motivációs levél megírása, de ez a pályázat szerves részét képezi, ezért érdemes jól megírni. Megmutatjuk azt a nyolc legnagyobb hibát, amit ebben elkövethet egy pályázó!
hirdetés

Kép: Pixabay

A motivációs levél az önéletrajz mellett a pályázati anyag szerves alkotórésze. Ebben a jelölt összefoglalja, miért pályázta meg az állást, milyen tudására, képességeire építhet a cég, miért tartja magát alkalmasnak a pozícióra, milyen szakmai céljai vannak. Azonban a legtöbben alapvető hibákat vétenek a motivációs levél megfogalmazásában. Együttműködő partnerünk, a Monster.hu összegyűjtötte mire ügyeljünk a legjobban!

1. Ugyanazt küldeni minden helyre

Egyszerűnek tűnő és időspóroló taktika egyszer megírni és minden pályázathoz bemásolni. Ezzel azonban a levél sava-borsa veszik el. A motivációs levélnek ugyanis a legfontosabb ismérve, hogy pozícióra, cégre íródik, nincs szóról szóra ugyanolyan dokumentum.

2. Figyelmetlenség

A félregépelés és a nyelvtani hibák rendkívül lehúznak egy pályázatot. Az elgépelés az igénytelenség és a motiválatlanság látszatát kelti, a nyelvtani hibák pedig a nyelvhelyességi szabályok nem ismerésére utalnak. Különösen ügyfelekkel való írásos kommunikáció esetén lehet kizáró ok egy ilyen pályázat.

3. Az etikett megsértése

A tegezés, az udvariatlan megszólítás (Szia!), a túlzott távolságtartás (Mélyen tisztelt... Úrhölgy!) egyértelműen rontják az anyagot. Megfelelő megszólítási forma: „Tisztelt – a címzett neve - !”

Öt mondat, amit kerüljünk az önéletrajzban!
Öt mondat, amit feltétlenül ki kell hagyni az önéletrajzokból és később a személyes állásinterjúkon is. Elkoptatott közhelyek és lerágott csontnak számító töltelékszavak, amik miatt egy szempillantás alatt hullhat ki a rostán az önéletrajz.
4. Közhelyek

„Ezúton küldöm pályázati anyagomat”, „Álláshirdetésük felkeltette érdeklődésemet”. Gyakran felbukkannak ezek a mondatok a motivációs levélben, amelyek üresek, nincs jelentéstartalmuk. Érdemes azzal kezdeni, hogy a pályázó hol találta az álláshirdetést. Aki állásbörze után küldi el anyagát, írhatja, hogy „Örültem, hogy az állásbörzén személyesen is találkoztunk” vagy „Örültem, hogy az állásbörzén személyesen is találkozhattam cégük képviselőjével”.

5. Semmitmondó önjellemzés

Az önjellemzésnél találkozni a legtöbb közhelyes szófordulattal. „Jó a szervező és a kommunikációs készségem, kitartó vagyok”. Többet segítenek a konkrétumok. „Az egyetemi diákönkormányzatban évente két állásbörze szervezését végeztem egy 5 fős csapat részeként.” „Hobbim a futás, hetente háromszor 10 kilométert futok és évente két félmaraton versenyen veszek részt. A futás adta kitartás a munkámban is segít.”

6. Túlzó megfogalmazások

„Számomra önök az ország leginnovatívabb cége.” Nem hangzik túl hitelesen. Tanácsos egy-egy terméket vagy szolgáltatást kiemelni, ami piacvezető vagy amivel a pályázónak jó tapasztalata volt.

7. Túl hosszú a szöveg

Egy ideális motivációs levél legfeljebb egy oldal, de inkább annál rövidebb. Kiemeli a legfontosabb motivációs tényezőket, a pozícióhoz illeszkedő munkatapasztalatot, a cég szempontjából hasznos tudást, a szakmai célokat. A motivációs levél tehát NEM az önéletrajz megismétlése prózai formában.

8. A kérést nem teljesíteni

Ha az álláshirdetésben azt kérik, hogy a pályázó írja le a fizetési igényét, akkor nem célszerű a pályázati anyagban egy összeg megadása helyett kifogásokat felsorolni. Például ezt kerüljük. „Fizetési igényemről majd a személyes interjún szeretnék nyilatkozni.”

Jó tanácsok állásinterjúhoz – ezúttal a munkáltatónak
Az állásinterjú keresőszóra adott találatok döntő többségben a pályázónak adnak tanácsokat. A munkaadó felvételi interjúval kapcsolatos tevékenységére, magatartására vonatkozóan viszont kevés helyen találunk javaslatokat, módszereket, pedig ez a beszélgetés meghatározó tényező, legtöbbször a döntés előkészítésének záró eleme. Szakértőnk a munkaadónak segít!
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo