Nem sok jóra számíthatnak ezen a télen az Ausztriában dolgozó magyarok

Közel 6000 fővel csökkent az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma októberben, ami szezonálisan akár normális is lehetne, de év/év alapon csökkenést jelent a megszokott emelkedés helyett. Más országok polgárainak száma kevésbé esett vissza, alig több mint feleannyi román veszítette el az állását, mint magyar. Ám a november és a következő pár hónap még rosszabb lehet, a helyi sajtó tömeges elbocsátásokról ír.

A cikk eredetileg laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán jelent meg. 

Októberben 92 803 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami 5902 fővel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ez jelentős visszaesés. Csakhogy 5300 fő fölött volt a csökkenés egy évvel korábban, 2019 októberében is. Ebben az őszi időszakban ugyanis rendszeres, hogy a magyar foglalkoztatottak száma szomszédainknál csökken, az erős szezonalitás miatt. (Nyáron és télen, a két idegenforgalmi szezonban emelkedik a foglalkoztatás, ősszel és tavasszal visszaesik.)

Ez az év azonban mégis más mint a többi. Ez abból is látszik, hogy egy év alatt, októbertől októberig 1288 fővel csökkent a magyarok száma. Pedig a korábbi években az volt a jellemző, hogy év/év alapon legalább három-négyezer, de sokszor hat-hétezer fővel is nőtt a kint dolgozó magyarok létszáma. Most tehát a szokásos növekedés helyét csökkenés vette át.

1. ábra: a magyar állampolgárságú, Ausztriában dolgozó alkalmazottak száma

Ami a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, októbertől októberig 45 ezer, szeptember és október között pedig mintegy 33 700 fővel csökkent a dolgozók száma. Gyakorlatilag minden fontosabb küldő ország polgáraiból kevesebbet alkalmaztak októberben, de a magyarok száma csökkent messze a legnagyobb mértékben. A románok állnak a második helyen, de az itt dolgozóik száma csak 3200, a szlovákoké 2100, a lengyeleké mintegy 1100 fővel mérséklődött.

2. ábra: a magyar állampolgárságú alkalmazottak aránya az összes külföldi munkavállalón belül (százalék)

Vagyis a magyarok súlya csökkent a legjobban az osztrák munkaerőpiacon, amint azt a második ábra is mutatja. De ez a folyamat valójában már pár évvel ezelőtt megkezdődött. Még 2018 elején a magyarok aránya 12,7 százalékon tetőzött, a válság hatására tavasszal 11,1 százalékra esett vissza, és a jelenlegi 11,6 százalék sem túl magas érték. Összességében még mindig minden nyolcadik-kilencedik külföldi munkavállaló Ausztriában magyar állampolgárságú.

3. ábra: különböző országok, régiók állampolgárainak foglalkoztatotti létszáma Ausztriában.

A harmadik és negyedik ábrán is az látszik, hogy a többi ország polgárainak száma októberben kevésbé csökkent, mint a magyaroké. Igaz, korábban a magyar munkaerő növekedése is meghaladta a konkurens országokét.

Jön a tél…

Az igazi kérdés persze az, hogy mi lesz a téli idegenforgalmi szezonnal az alpesi országban. Ha a mozgási korlátozások, lezárások, az éttermek és szállodák kinyitásának tilalma egészen tavaszig kitart, akkor az komoly, több tízezer fős visszaesést is jelenthet a magyarok foglalkoztatásában. (Illetve nem veszik vissza azokat, akiket ősszel elküldtek.) Valamint kétségkívül nagy károkat fog okozni a turizmusra erősen építő osztrák gazdaságban.

Németországban éppen a héten döntöttek szigorításokról, hosszabbításról, mert a járványügyi adatok nem javulnak a várt mértékben. A németek az egyik legfontosabb turistanemzet Ausztriában.

4. ábra: egyes országok, régiók állampolgárainak alkalmazotti létszáma Ausztriában.

Ausztriában november 3-án kezdődött az őszi lezárás, amit november 17-én szigorítottak. Ez valószínűleg alaposan rá fogja majd nyomni a bélyegét a novemberi foglalkoztatásra, közöttük a magyarok alkalmazására is. Erről árulkodnak a helyi sajtójelentések is.

Tömeges felmondások indulnak?

A lezárásokkal ismét elindult a felmondási hullám a cégeknél – írja az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű oldala. Az ÖGB szakszervezeti tanácsadóihoz is fordult már olyan ügyfél, akivel már a korlátozások előtt közölte munkáltatója, többet nem kell dolgoznia menni.
A tavaszhoz hasonlóan most is több cég próbálkozik megtévesztő módon, közös megegyezéssel megválni dolgozóitól, akiknek írásos nyilatkozattal garantálja, hogy később ismét alkalmazza őket. Az azonnali, közös megegyezéses felmondás azonban hátrányosabb a munkavállaló számára, mintha rendes felmondással bocsátanák el. Az írásos nyilatkozat pedig munkajogilag nem kötelezi semmire a vállalkozókat. Fontos tehát, hogy a dolgozó ne egyezzen bele a rá nézve hátrányos megállapodásba, és ne írjon alá olyan idegennyelvű iratot, aminek a pontos tartalmával nincs tisztában – írja az ORF.
Az ÖGB Burgenland egyébként magyar nyelvű tanácsadó szolgálatot is üzemeltet. A kijárási korlátozások idején is szabadon ingázhatnak és dolgozhatnak a vendégmunkások Ausztriában, de rendelkezniük kell munkáltatói igazolással – teszik még hozzá.

 

Péntektől szigorítottak az osztrákok

November 27-étől változnak a személyes kapcsolattartás szabályai – írja az ORF másik magyar cikke. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak a kiskorú unokáikra. A háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak.
A munkavégzés mellett önkéntes, tiszteletbeli tevékenység okán is elhagyható a magánlakás. Szabadtéri mozgás, pihenés viszont csak hozzátartozókkal és legközelebbi ismerősökkel együtt végezhető. A testi kontaktussal járó szolgáltatások eddig is szüneteltek, de az új rendelet világossá teszi, hogy a fodrászok, masszőrök, tetoválók házhoz sem hívhatók.

Tömeges oltás csak jövő őszre?

Ausztriában januárban először az idősotthonok lakóit és ápolószemélyzetét, valamint a veszélyeztetetteket oltanák az egészségügyben dolgozókkal együtt. Tirol, Voralberg és Salzburg már december elején tesztelésbe kezd. A lakosság átfogó oltása azonban csak 2021 második felében lehetséges – írja az ORF.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo