hirdetés

Nem sok jóra számíthatnak ezen a télen az Ausztriában dolgozó magyarok

Közel 6000 fővel csökkent az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma októberben, ami szezonálisan akár normális is lehetne, de év/év alapon csökkenést jelent a megszokott emelkedés helyett. Más országok polgárainak száma kevésbé esett vissza, alig több mint feleannyi román veszítette el az állását, mint magyar. Ám a november és a következő pár hónap még rosszabb lehet, a helyi sajtó tömeges elbocsátásokról ír.
hirdetés

A cikk eredetileg laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán jelent meg. 

Októberben 92 803 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami 5902 fővel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ez jelentős visszaesés. Csakhogy 5300 fő fölött volt a csökkenés egy évvel korábban, 2019 októberében is. Ebben az őszi időszakban ugyanis rendszeres, hogy a magyar foglalkoztatottak száma szomszédainknál csökken, az erős szezonalitás miatt. (Nyáron és télen, a két idegenforgalmi szezonban emelkedik a foglalkoztatás, ősszel és tavasszal visszaesik.)

Ez az év azonban mégis más mint a többi. Ez abból is látszik, hogy egy év alatt, októbertől októberig 1288 fővel csökkent a magyarok száma. Pedig a korábbi években az volt a jellemző, hogy év/év alapon legalább három-négyezer, de sokszor hat-hétezer fővel is nőtt a kint dolgozó magyarok létszáma. Most tehát a szokásos növekedés helyét csökkenés vette át.

1. ábra: a magyar állampolgárságú, Ausztriában dolgozó alkalmazottak száma

Ami a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, októbertől októberig 45 ezer, szeptember és október között pedig mintegy 33 700 fővel csökkent a dolgozók száma. Gyakorlatilag minden fontosabb küldő ország polgáraiból kevesebbet alkalmaztak októberben, de a magyarok száma csökkent messze a legnagyobb mértékben. A románok állnak a második helyen, de az itt dolgozóik száma csak 3200, a szlovákoké 2100, a lengyeleké mintegy 1100 fővel mérséklődött.

2. ábra: a magyar állampolgárságú alkalmazottak aránya az összes külföldi munkavállalón belül (százalék)

Vagyis a magyarok súlya csökkent a legjobban az osztrák munkaerőpiacon, amint azt a második ábra is mutatja. De ez a folyamat valójában már pár évvel ezelőtt megkezdődött. Még 2018 elején a magyarok aránya 12,7 százalékon tetőzött, a válság hatására tavasszal 11,1 százalékra esett vissza, és a jelenlegi 11,6 százalék sem túl magas érték. Összességében még mindig minden nyolcadik-kilencedik külföldi munkavállaló Ausztriában magyar állampolgárságú.

3. ábra: különböző országok, régiók állampolgárainak foglalkoztatotti létszáma Ausztriában.

A harmadik és negyedik ábrán is az látszik, hogy a többi ország polgárainak száma októberben kevésbé csökkent, mint a magyaroké. Igaz, korábban a magyar munkaerő növekedése is meghaladta a konkurens országokét.

Jön a tél…

Az igazi kérdés persze az, hogy mi lesz a téli idegenforgalmi szezonnal az alpesi országban. Ha a mozgási korlátozások, lezárások, az éttermek és szállodák kinyitásának tilalma egészen tavaszig kitart, akkor az komoly, több tízezer fős visszaesést is jelenthet a magyarok foglalkoztatásában. (Illetve nem veszik vissza azokat, akiket ősszel elküldtek.) Valamint kétségkívül nagy károkat fog okozni a turizmusra erősen építő osztrák gazdaságban.

Németországban éppen a héten döntöttek szigorításokról, hosszabbításról, mert a járványügyi adatok nem javulnak a várt mértékben. A németek az egyik legfontosabb turistanemzet Ausztriában.

4. ábra: egyes országok, régiók állampolgárainak alkalmazotti létszáma Ausztriában.

Ausztriában november 3-án kezdődött az őszi lezárás, amit november 17-én szigorítottak. Ez valószínűleg alaposan rá fogja majd nyomni a bélyegét a novemberi foglalkoztatásra, közöttük a magyarok alkalmazására is. Erről árulkodnak a helyi sajtójelentések is.

Tömeges felmondások indulnak?

A lezárásokkal ismét elindult a felmondási hullám a cégeknél – írja az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű oldala. Az ÖGB szakszervezeti tanácsadóihoz is fordult már olyan ügyfél, akivel már a korlátozások előtt közölte munkáltatója, többet nem kell dolgoznia menni.
A tavaszhoz hasonlóan most is több cég próbálkozik megtévesztő módon, közös megegyezéssel megválni dolgozóitól, akiknek írásos nyilatkozattal garantálja, hogy később ismét alkalmazza őket. Az azonnali, közös megegyezéses felmondás azonban hátrányosabb a munkavállaló számára, mintha rendes felmondással bocsátanák el. Az írásos nyilatkozat pedig munkajogilag nem kötelezi semmire a vállalkozókat. Fontos tehát, hogy a dolgozó ne egyezzen bele a rá nézve hátrányos megállapodásba, és ne írjon alá olyan idegennyelvű iratot, aminek a pontos tartalmával nincs tisztában – írja az ORF.
Az ÖGB Burgenland egyébként magyar nyelvű tanácsadó szolgálatot is üzemeltet. A kijárási korlátozások idején is szabadon ingázhatnak és dolgozhatnak a vendégmunkások Ausztriában, de rendelkezniük kell munkáltatói igazolással – teszik még hozzá.

 

Péntektől szigorítottak az osztrákok

November 27-étől változnak a személyes kapcsolattartás szabályai – írja az ORF másik magyar cikke. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak a kiskorú unokáikra. A háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak.
A munkavégzés mellett önkéntes, tiszteletbeli tevékenység okán is elhagyható a magánlakás. Szabadtéri mozgás, pihenés viszont csak hozzátartozókkal és legközelebbi ismerősökkel együtt végezhető. A testi kontaktussal járó szolgáltatások eddig is szüneteltek, de az új rendelet világossá teszi, hogy a fodrászok, masszőrök, tetoválók házhoz sem hívhatók.

Tömeges oltás csak jövő őszre?

Ausztriában januárban először az idősotthonok lakóit és ápolószemélyzetét, valamint a veszélyeztetetteket oltanák az egészségügyben dolgozókkal együtt. Tirol, Voralberg és Salzburg már december elején tesztelésbe kezd. A lakosság átfogó oltása azonban csak 2021 második felében lehetséges – írja az ORF.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo