hirdetés

Melyik a budapesti sztárkerület? Hol csökkentek a lakásárak? Most kiderül

Megingathatatlanul vezeti a XIII. kerület a tranzakciószámok alapján felállított népszerűségi listát, ám Budapest az előző évben összességében veszített kedveltségéből. Az Otthon Centrum adatai szerint a belvárosban tavaly tíz százalékkal csökkentek az árak, miközben országosan a Miskolci járásban cserélt gazdát a legtöbb ingatlan.
hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly országszerte 133 987 ingatlan cserélt gazdát. A legtöbb  tranzakció a nagyobb városokban és a fővárosi kerületekben született: a budapesti listavezető több mint 3100  adásvétellel a XIII. kerület lett, a trend a nagyszabású ingatlanfejlesztések miatt a korábbi éveknek megfelelő.  A sor végén az a 73, döntően száz főnél kisebb népességű település áll, ahol az előző évben nem cserélt gazdát  egyetlen ingatlan sem. Mindez persze érthető, hiszen a népesség jelentősen befolyásolja az ingatlan adásvételi  folyamatokat, értelmezte a tranzakciós adatokat Soóki-Tóth Gábor.

(Kép: Pixabay)

Az Otthon Centrum elemzési vezetője  elmondta, országos szinten a Miskolci járás 3464 tranzakcióval végzett az élen, amelyet a XIII. kerület 3127,  míg a Debreceni járás 3070 ügylettel követett. A legtöbb tranzakciót összegző lista első tíz helyén három  budapesti kerület és hét megyei jogú várost felölelő járás osztozik. A legkevesebb tranzakció a Bolyi és  Pécsváradi járásokban történt, ahol összesen 115 adásvétel köttetett 2020-ban.  

Izgalmas kérdés, hogy ezek a számok miként viszonyulnak a 2019-es értékekhez? A legnagyobb visszaesést  Budapest és némi meglepetésre Pest megye néhány járása szenvedte el. A VI. kerület tavalyi értéke 731 db  adásvétel volt, ami mindössze 53 százaléka a 2019-es számnak. A dobogóra még a Szigetszentmiklósi járás  (1302 tranzakció), valamint az V. kerület (453 tranzakció) fért fel, utóbbi a 2019-es forgalom mindössze 62  százalékát érte el tavaly. A belvárosi kerületek közül a VII. és VIII. kerületben is jelentősen csökkent a forgalom. „Az Otthon Centrum mérései alapján ez a tavalyi árakon is meglátszott, az említett belvárosi kerületekben tíz  százalékkal mérséklődtek a lakásárak” – összegezte a következményeket a szakember, aki leszögezte: a  visszaesésben szerepet játszhatott, hogy az előző évben Budapesten, illetve Pest megyében voltak a  leghosszabb ideig érvényben a lezárások, és a kormányzati korlátozó intézkedések hatással voltak a  tranzakciós számok alakulására.  

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo