Lélegzethez jutott a feldolgozóipar

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,7 pont, 2,7 százalékponttal magasabb a júliusinál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Ingadozik a feldolgozóipar, még nem látható határozott trend - kép: Pixabay

A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik. A társaság jelentése szerint a korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték elmarad az 52,1 pontos hosszú távú átlagtól, de meghaladja az elmúlt három év 50,8 pontos átlagát. Áprilistól a BMI értéke folyamatosan 50 pont körül ingadozik, nem mutat határozott trendet.

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de a május havi szűkülés után így is a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben egyszer volt kisebb az index értéke augusztusban (2009).

Az új rendelések indexe enyhébben növekedett, és a mostani a tizenegyedik legmagasabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, ami idén ugyan meglehetősen átlagos érték, de még mindig jobb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, amikor a rendelések csökkenését mértük.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhült. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke negyvennyolc hónapból 46-szor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján erősen átlag feletti, és a harmadik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig hat-kettő a bővülés javára.

Csak az időjárás kegyes hozzánk?
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a GDP tavalyi és 2013. I. félévi visszaesését a II. félévben minimális, kb. fél százalékos növekedés követi. Ez és az év egészében várható 0,3 százalék körüli növekedés csak a növénytermelés jelentős emelkedésének – a tavalyi nagyon kedvezőtlen időjárással szemben idén kedvezőbben alakuló természeti feltételeknek – lesz az eredménye.
2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, kérdés, hogy mennyire lesz tartós a fordulat.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték megegyezik az elmúlt három év átlagával, és az ötödik legalacsonyabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség hétszer növekedett eddig az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenkét hónapban negyvenegy alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb augusztusi.

A késztermékkészletek szintje augusztusban enyhén magasabb lett. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei némileg átlag felettinek mondható, és a hatodik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke.

A külpiaci mutatókközül az importindex értéke növekedett júliushoz képest, de a február-májusi négy hónap bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi, immár harmadik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de még éppen 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: cement, cserép, kavics, mész, polipropilén, PVC por, sertés, tej, tégla. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. autóalkatrész, bőr, faanyag, gyümölcs, zöldség). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink ezüst, fémek, liszt, réz és tojás esetében.

Árbevétel és eredménynövekedést várnak a vállalkozások
A hazai kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai emelkedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A vállalkozások közel 5 százalékos árbevétel és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Ezzel az árbevétel várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményvárakozások pedig közel a duplájára növekedtek az előző negyedévhez képest. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredményvárakozásokat illetően pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo