hirdetés

Kilőttek a beruházások az első negyedévben

A beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
hirdetés

Hasonló mértékű növekedésre nincs adat az elmúlt évekből, a legnagyobb eddigi emelkedés 2014 második negyedévében 29,3 százalék volt. Tavaly az uniós támogatások ciklusváltása miatt 20,0 százalékkal csökkent a beruházások volumene az előző évi 7,1 százalékos növekedés után.

A beruházások szezonálisan kiigazított volumene 7,4 százalékkal emelkedett a tavalyi év negyedik negyedévéhez viszonyítva. Az erőteljes növekedés a nemzetgazdaság csaknem egészét érintette. A beruházások bővülésében szerepet játszott, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus elindított projektjeinek tényleges megvalósítása is nagyobb lendületet vett fűzte hozzá jelentésében a KSH.

Kép:FreeDiitalPhotos.net/pakorn

A gép- és berendezés-beruházások volumene 24,9, az építéseké 49,4 százalékkal emelkedett január-márciusban az előző év azonos időszakához mérve, amikor 0,7, illetve 31,3 százalékos visszaesést regisztrált a statisztika.

A beruházások hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 39,7, a költségvetési szerveknél 31,1 százalékkal nőtt a beruházás szintén alacsony bázisról, amely 7,5, illetve 49,0 százalékos csökkenést jelzett 2015 első negyedéhez viszonyítva.

A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései - a 2016 második negyedévétől tartó expanzió folytatásaként - 32,1 százalékkal bővültek. A tavalyi 7,0 százalékos növekedés és első negyedévi mérsékelt, 1,7 százalékos csökkenés után.

A legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén nőtt a fejlesztések volumene. Kiemelkedően emelkedett a beruházási volumen a gyógyszergyártásban, az élelmiszer, ital, dohánytermék, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártása területén is. Az ipari termelésben jelentős szerepet betöltő járműgyártás beruházásai ugyancsak erőteljesen bővültek.

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai 46,3, százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, amikor 23,6 százalékos volt a csökkenés. Főként mezőgazdasági munkagépek (traktorok, kombájnok, permetezőgépek) beszerzései fűtötték az emelkedést.

Az építőiparban 16,3 százalékos volt a beruházások növekedése.  A nagyobb súlyú területek közül a leginkább az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye nőtt 56,4 százalékkal, ahol a lakásépítések és az üzleti célú ingatlanfejlesztések egyaránt nőttek.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene - elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és - felújítások újbóli megindítása következtében - 48,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a szállodaépítések és -felújítások, a művészet, szórakoztatás, szabadidő területén a versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások segítették a beruházási volumen 38,2, illetve 30,8 százalékos emelkedését.

A nagyobb részt közösségi finanszírozású területek közül a beruházások - elsősorban az EU-forrásból történő fejlesztések újbóli megindulása következtében - a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 17,4 százalékkal és az oktatásban 53,0 százalékkal nőttek, ugyanakkor a humán-egészségügyi, szociális ellátásban 7,8 százalékkal mérséklődtek.

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo