Kevesebben reggeliznek, a hideg vacsora pedig háttérbe szorítja a meleget

A felnőttek háromnegyed része táplálkozik többé-kevésbé rendszeresen, míg egynegyed inkább rendszertelenül. Az étkezési szokások leginkább a vacsoránál változtak. Jó húsz százalékkal csökkent ugyanis azok aránya, akik rendszeresen esznek esténként meleg ételt, és ugyanakkor többen lettek a hideget előnyben részesítők. Ezt a GfK Piackutató Intézet állapította meg, amely 1989 óta rendszeresen felméri az étkezési szokásokat.

Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?

Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!

2025. június 25. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A meleg vacsora háttérbe szorulásában valószínűleg szerepet játszik, hogy egyre csökken a főzni szeretők aránya. Főleg a nők körében. Amíg ugyanis a válaszadó nők 88 százaléka főzött szívesen a legelső, tizenkét évvel ezelőtti kutatás során, addig idén áprilisban már csak 76 százalék. „Nem főz szívesen” a korábbi kutatások során feltárt 10-14 százalék után a nők 13-17 százaléka a legutóbbi években. Ugyanakkor a főzni nem tudó nők alacsony aránya megduplázódott, és 2-ről 4 százalékra nőtt.

Az esténkénti meleg ételt főleg a férfiaknál váltotta fel a hideg, az érettségizettek vagy annál alacsonyabb végzettségűek körében, továbbá az 5000 lakosúnál kisebb és a nagyobb vidéki városokban élőknél. A nőknél már többségbe kerültek az esténként hideg ételt fogyasztók.

A naponta meleget vacsorázók aránya tizenkét éve 42 százalékot tett ki, idén pedig 34-et. A hasonló rendszerességgel hideget vacsorázóké pedig 30-ról 33 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban.

Az étkezési szokásokra vonatkozó kérdéseket a 15 éves és idősebb felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 főnek személyesen tették fel idén áprilisban. A válaszadók közel 70 százaléka az ebédet tartja főétkezésnek, a többiek pedig a vacsorát. Ezek az arányok enyhe ingadozásokkal egyformák tizenkét éve hasonlóak.

A naponta reggelizők aránya enyhe csökkenést mutat. Az első felmérésnél még a válaszadók 76 százaléka evett reggelenként rendszeresen, idén már csak 70 százalék. Nőtt viszont a majdnem sohasem reggelizők aránya, 6-ról 11 százalékra. Főleg a 29 évesnél fiatalabbak körében jellemző a reggeli elhagyása.
A GfK kutatása azt is megállapította, hogy az egészséges táplálkozás igazi térhódítása még mindig várat magára. Ugyanis az 1989. évi 16 százalékkal szemben idén a felnőttek mindössze 13 százaléka állítja magáról, hogy nagyon odafigyel az egészséges étkezésre.

Ez meglepő, és fő oka feltételezhetően az, hogy azóta az egészséges táplálkozás fogalma is átalakult. Például akik a zsírral való főzésről áttértek az olajra, azok számára ez a szokásváltás olyannyira természetes lehet, hogy zömük ezt aligha számítja az egészséges étkezésre való törekvéshez. Ugyanakkor az egészséges táplálkozás a korábbiakhoz képest több követelményt állít az érdekeltek elé. Például a bio élelmiszerek beszerzésének nehézségeit.

Az egészséges táplálkozáshoz való hozzáállásnál csökkennek a férfiak és nők közti különbségek. Amíg ugyanis a nők aránya majdnem kétszer akkora volt korábban, mint az egészséges étkezésre törekvő férfiaké, addig most már csak 15-11 százalék a nők és férfiak mutatószáma.

További kedvező változást jelent, hogy csökkent azok aránya, akik azt eszik, ami ízlik nekik, és más szempontokat nem vesznek figyelembe. Ők korábban a válaszadók 39 százalékát tették ki, most viszont már csak 30-at. Nőtt viszont a normál étrendet követők tábora, 44 százalékról 54-re.

Közép-európai összehasonlítás
A lengyelekhez, de különösen a csehekhez képest a magyaroknál sokkal inkább jellemző a rendszeres étkezés. Ez ugyanis nálunk a válaszadók 74 százalékára érvényes, szemben a lengyelek 62 és a csehek 55 százalékával.

A prágai és varsói GfK intézetek legutóbbi felmérései szerint a magyarok napi átla-gos 3,1-szeri étkezésével szemben a lengyelországi középérték 3,5, míg a csehországi 3,7. A reggelinél érdekes, hogy a lengyelek 85 százaléka fogyasztja naponta, míg a magyarok 72, s a csehek 65 százaléka.

A mindennapi meleg vacsora magyar specialitásnak látszik, még úgy is, hogy csökken a népszerűsége. Amíg ugyanis a magyarok közel egyharmada szokott esténként rendszeresen meleget enni, addig a cseheknek csak 24, a lengyeleknek pedig 18 százaléka. Ugyanakkor Lengyelországban minden második válaszadó hideg vacsorát eszik minden nap.

A főzés a környező két országban jóval kevésbé elterjedt, mint itthon. A lengyel nők valamivel kisebb aránya, 74 százaléka tud is, szeret is főzni. Ugyanezt a cseh nők közül csak 50 százalék mondja el magáról.

Az egészséges táplálkozásra törekvők aránya Lengyelországban éppen meghaladja a 10 százalékot, és így alacsonyabb a magyarnál.

Véleményvezér

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly 

Nem jön össze a kisebb infláció.
Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül

Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül 

Ma már nincs ingyen semmi, a rezsicsökkentés se.
Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja

Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja 

Most már Szlovákia is támogatja Ukrajna EU tagságát.
Illegális nádvágásokkal épül az új NER villa a Balaton partján

Illegális nádvágásokkal épül az új NER villa a Balaton partján 

Szépen gazdagodnak a NER vitézek.
Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek

Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek 

A lengyelek hírét sem hallották az ukrán maffiának.
Lábon lőtte magát Rogán kommunikációs stábja

Lábon lőtte magát Rogán kommunikációs stábja 

Okosabbak maradtak volna, ha csendben maradnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo