hirdetés

Két izgalmasabb napot tartogat a jövő hét

Csaknem üres a makronaptár a jövő héten, mindössze a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi adatának első becslése jelenik meg, valamint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató.
hirdetés

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második negyedévi előzetes GDP-adatot.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi első negyedévinél. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,6 százalékkal csökkent a GDP az egy évvel korábbihoz képest és 2,0 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve.

(Fotó: Pixabay)

A GDP első negyedévi, 2,1 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 2,1, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá, míg az ipar 0,7 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt. A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 2,3 százalékkal, a bruttó felhalmozás pusztán a készletváltozás miatt 2,8 százalékponttal csökkentette, a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2 százalékponttal növelte a gazdaság teljesítményét.

A Pénzügyminisztérium csütörtökön teszi közzé részletes tájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének július végi helyzetéről.

Az augusztus 9-én kiadott gyorstájékoztató szerint az államháztartás központi alrendszere 1803,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első hét hónapját. A június végi 1704,5 milliárd forint deficitet figyelembe véve a július havi hiány 99,2 milliárd forintra tehető az egy évvel korábbi 328,0 milliárd forinttal szemben. A múlt év január-júliusában a központi alrendszer hiánya 2165,0 milliárd forintot tett ki, 361,3 milliárd forinttal többet, mint idén.

Ebben az évben a központi költségvetés 1620,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,1 milliárd forintos többletet könyveltek el július végéig. A költségvetés és a társadalombiztosítás héthavi hiánya idén 220,5 milliárd, illetve 114,3 milliárd forinttal kisebb, a pénzalapok többlete 26,4 milliárddal nagyobb lett a tavalyinál.

A PM gyorstájékoztatója szerint nőttek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo