A csaknem egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból. A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozatot dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el.
Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.
Nobilis Márton kiemelte, a szakemberek az élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett. A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel, ennek ellenére elmondható, hogy az idei eredmények e téren pozitív tendenciát mutatnak a tavalyi évhez képest.
A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák. Az szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió Ft értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók kizárólag biztonságos élelmiszerekkel találkozhassanak a kereskedelemben – összegezte az államtitkár.