Ingatlankörkép: mennyiért kaphatunk házat az agglomerációban?

Miközben a vevők az ésszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, egyszintes, jó állapotú házakat keresik leginkább a budapesti és az agglomerációs ingatlanpiacon, addig az eladók valami egészen mást próbálnak értékesíteni, ráadásul rendkívül magas árakon.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Nem igazán találkozik mostanában a kereslet és a kínálat a családi házak piacán. A családi házat keresők »szörnyülködő állapotban« vannak – jelentette ki Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.  – Nehezen találnak maguknak megfelelő ingatlant, vagyis olyan minőséget és kivitelezést, amit elképzelnek. Legalábbis azért az összegért, ami a rendelkezésükre áll.”

A telkek iránt is megcsappant a kereslet, ami a korábbi áfadöntéssel áll összefüggésben: azok a telkek, melyeket korábban elkapkodtak volna a vevők, „mint a cukrot”, most állnak a piacon. „A beruházók nem vágnak bele újabb fejlesztésbe vagy akár családi ház építésébe” – tette hozzá Sebestyén Tamás.

Kép: Pixabay

„Nagyon hasonló a helyzet Dél-Budán is: a családi házakat nehéz eladni, és ha igen, akkor is csak jelentős alkuval kelnek el. Kereslet még lenne rájuk, azonban a magas árak gyakran elriasztják a vevőket – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió vezetője. – A XI. kerületben az átlagos értékesítési idő a 80 millió forintnál olcsóbb családi házak esetében 6–12 hónap, az ennél drágább ingatlanoknál viszont már kifejezetten szűk a kereslettel találkozhatunk: a »luxuskategóriában« akár évekig is tarthat egy-egy eladás.”

Húszmillióért Pesten legfeljebb csak egy garzont kapsz, ha kapsz
Míg vidéken akár 100 négyzetméter feletti ingatlan is vásárolható 20 millió forintból, addig ez az összeg a fővárosban már jellemzően csak egy garzonlakásra elegendő – derül ki a Duna House elemzéséből. Egy dolog azonban közös a két területben: országszerte egyre kisebb lakásra elég ez az összeg.
Az árak viszont, úgy tűnik, nem emelkednek már tovább. Legalábbis így nyilatkozott Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője a két érintett kerület családi házainak kapcsán, de ugyanez hangzott el Kántor Istvánné, a X. és XVII. kerületi iroda szakmai vezetőjének részéről is.

Az alku mértéke viszont megint nő. Az új, illetve újszerű házak esetében 0–5 százalékot, korszerűtlen és 20 évnél idősebb házak esetében viszont akár 3–8 százalékot is tudnak alkudni a vevők. Ennek ellenére a jelentősebb ráfordítást igénylő, rossz elhelyezkedésű, túlméretezett, nehezen eladható házak akár 2 évnél hosszabb időre is beragadhatnak a piacon. „A vevők ugyanis az ésszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, egyszintes házakat keresik” – tette hozzá Kántor Istvánné.

Az agglomerációban, illetve részben a külső, pesti kerületekben egészen más a helyzet, és ennek talán köze van az árakhoz. Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetőjének megfigyelése szerint a panelek mellett az olcsóbb árkategóriákba tartozó ingatlanok iránt mutatkozik jelentősebb érdeklődés: ilyenek például a Csepel-Háros részen található kis házak, melyeket egész elfogadható állapotban 14–17 millió forintért vásárolhatunk meg. Ezeknél azonban figyelembe kell venni azt, hogy mivel zártkerti ingatlanokról van szó, nem vehető fel rájuk hitel.

Ezzel szemben a királyerdei részen található, nagyobb értékű, 50-60 millió forintos házak iránt jóval szerényebb a kereslet. Pedig ezen az áron valóban jó állapotú, modern kivitelű, szép ingatlanokat lehet kapni egy vevők által kedvelt környéken. Egyértelműen jobban mennek itt is az olcsóbb, 40-50 milliós házak.

Rakétaként szállnak el a délbudai lakásárak
A Budai Egészségügyi Centrum – vagy közkeletű nevén az új szuperkórház – telkéhez közel hatalmas ingatlanfejlesztések indultak Dél-Budán. Az OTP Ingatlanpont tavalyi elemzésében már felhívta a figyelmet arra, hogy a városrészben az ingatlanárak meredek emelkedésére lehet számítani. Az előrejelzés bevált: Újbudán egy év alatt 16 százalékkal növekedtek a lakásárak.
Ennél mérsékeltebb árak jellemzők a városhatáron kívül: minél inkább távolodunk Budapesttől dél felé, annál olcsóbb településekkel találkozunk. Délegyházán újépítésű családi házakhoz, ikerházakhoz már 30 millió forintért is hozzájuthatunk. Ennek köszönhetően egyre több az új parcellázás errefelé. Ugyanez a kategória Szigetszentmiklóson már 30-40 millió forint közötti áron kapható, és szerényebb is irántuk az érdeklődés.

Szigetszentmiklóson az olcsóbb, használt családi házak vonzzák a vevőket, mivel ezek ára 25–30 millió forint között mozog. Ennél alacsonyabb áron már csak a kertvárosi, úgynevezett Bucka-részen juthatnak családi házhoz: 22–25 millióért találhatnak 70-80 négyzetméteres ingatlanokat, ezekre azonban néhány milliót még rá kell költeni, hogy élhetők legyenek.

Budapest nyugati agglomerációjában is jellemző az erős kereslet a házak iránt. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának szakmai vezetője arról számolt be, hogy keresik a vevők az új építésű családi és ikerházakat, annak ellenére, hogy jelentős mértékben emelkedtek és még mindig emelkednek az árak ebben a kategóriában: amit néhány éve még 30 millió alatt kínáltak, az most 50 millió forintba kerül. Az új építésű kínálat jelenleg 37-38 millió forintnál indul az ikerházak esetében, de az átlagár inkább 40 millió forint felett jár. A legolcsóbb önálló családi házak 50 millió forintba kerülnek, de a vevők egészen a 60–65 millió forintos árszintig érdeklődnek irántuk.

Lufi, nem lufi? Mi történik a lakásárakkal?
Idén még nehezebb lehet vonzó áron ingatlanhoz jutni, ami felértékeli az ingatlanszakértők szerepét az igazán jó ajánlatok megtalálásában. Ugyanakkor sok területen várhatóan az idén már tetőznek a lakásárak.
A használt piac más képet mutat

A használt ingatlanok piaca kicsit más képet mutat: ott a vevők 20–25 millió forintért szeretnének jó állapotú családi házhoz jutni, ennyiért viszont nincs megfelelő ajánlat a piacon. Az árak 30–35 millió forintnál indulnak a költözhető ingatlanok esetében, és az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint ennyit még hajlandóak is kiadni a vevők egy-egy használt családi házért.

„Errefelé a telkek is keresettek, és nem csak a beruházók részéről: darabszámra körülbelül ugyanannyi telket adtak el az ingatlanirodánál mostanában, mint családi házat. A kínálattal sincsenek gondok, habár akadnak olyan részei Érdnek – például a városközpont vagy Érdliget –, ahol már kevés eladó telekkel lehet találkozni. Ugyanakkor a külső területeken bőséges a kínálat. A telekárak egyébként rendkívül széles skálán szóródnak: 3 milliótól 15 millió forintig találunk ajánlatokat a piacon, így átlagárat számolni nincs sok értelme. Elsősorban az különbözteti meg őket egymástól, hogy hol található az ingatlan, mekkora a mérete, és milyen a közművekkel való ellátottsága” – tette hozzá Hártó Regina.

Milyen települések járnak jól az új M0-ás nyomvonallal?
Módosult a Budapestet elkerülő autópálya még hiányzó szakaszának tervezett nyomvonala: a Megyeri híd budai hídfőjétől a 10-es út közelében Esztergom felé venné az irányt, majd Kesztölcnél fordulna dél felé, hogy Bicske környékén elérje az M1-est. Mindez települések sorát vonná be az agglomerációs vérkeringésbe – ez pedig felértékelheti az ott lévő ingatlanokat.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo