hirdetés

Ingatlanboom Észak-Magyarországon

Szlovákiából érkeznek azok a lakásvásárlók, akik a határ mentén szeretnének letelepedni. Igen kapós az ingatlan, van, ahol már minden ház elkelt.
hirdetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei határ menti településeken - mint például Kékeden, Tornyosnémetiben, Hidasnémetiben, Göncruszkán, vagy Hidvégardóban - gyorsan elkelnek az eladó házak, még azok is, amelyek felújításra szorulnak - mondta az MTI-nek Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott, hogy mindenképpen pozitívum, hogy elkelnek a házak, hiszen újra élet lesz a falvakban, a korábban romos és elhanyagolt épületek pedig megszépülnek, a portákat rendben tartják. (Hol érdemes családot alapítani. Itt megtudhatja!)

A vásárlók általában szlovákiai magyarok, vagy jól beszélik a nyelvet, és a munkahelyük - például Kassa, vagy a kenyheci ipari park - közel van. Mint mondta, az uniós csatlakozás után megindult egy bizonyos "átáramlás", ezt kívánják a magyar oldalról is támogatni, hogy a hazai, határ menti településeken élők is éljenek az elhelyezkedés-, és a munkahely lehetőségével.

Ódor példaként említette, hogy Encsen olyan iroda nyitását tervezik, amely segíti a magyar munkavállalókat eligazodni a szlovákiai oldalon lévő feltételekkel. Véleménye szerint a munkavállalást és a két ország határ menti térségei közötti vérkeringést nagyban elősegítené a Miskolc és Kassa közötti autópálya megépítése. Bár, - mint mondta - az önkormányzatok között eddig is igen jó kapcsolatok alakultak ki.

Ódor Ferenc szerint a két ország gazdasági különbsége az ingatlanvásárlások kapcsán is jól látható, ugyanis az érintett településeken a lakásokat a szlovák árakhoz képest kedvező áron árulják. Ez a hazai oldalon pedig pozitívumként jelentkezik, Hidasnémetiben, vagy Tornyosnémetiben például körülbelül duplájára nőttek az ingatlanárak, amióta szlovák állampolgárok is vásárolják a házakat.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo