hirdetés

Imádkozzunk esőért

Ilyen korai aszályra még nem, vagy alig volt példa a magyar mezőgazdaságban, a kormány tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki március 21-i kezdettel. Tavaly jóval később, június végén rendelték el a tartósan vízhiányos időszakot.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az emberiség egyik legrégebbi rítusa könyörögni az esőért. A Bibliában is több imát találhatunk a bőséges csapadék érdekében.

Drága Mennyei Atyám, hálát adok Neked végtelen jóságodért és irgalmadért, mert esőt ádsz mind az igazaknak, mind a hamisaknak. Magasztallak Téged, mert megöntözöd a földet alkalmas időben. (Mát. 5,45.)

Nagy bajban a magyar gazdák (Kép: Pixabay)

Most aztán pedig nagyon ránk férne az eső. Már szinte az egész országban 40 százalék alatti a talaj nedvességtartalma, a napokban pedig tovább romlik a helyzet, mert a meteorológiai jelentések szerint a héten nem várható csapadék. A gazdák beszámolója szerint a földek 100-150 mm csapadékot is elviselnének. A vízhiányos időszak alatt a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak. Legfeljebb 100 hektáron, hektáronként 120 mm vizet szánhatnak locsolásra. A gazdák szerint az őszi árpa és búza kifejezetten szenved, nem tud bokrosodásba menni a vízhiány miatt. Úgy vélik, ha nem esik 10 napon belül jelentős, 40-50 mm eső, akkor az idei jó termésnek már biztos, hogy lőttek. Így hiába magasak a gabonaárak, kevés lesz az eladható mennyiség, amely nem fogja fedezni a megnövekedett termelési költségeket.

Ukrajnában nincs szárazság, de ott a tavaszi vetéssel van probléma. Az ukrán mezőgazdasági miniszter szerint a cukorrépa, a kukorica és a napraforgó vetésterülete jó esetben is csak a fele lesz a szokásosnak. Roman Lescsenko elmondta, minden olyan régióban tavasszal vetni fognak, ahol nincsenek fegyveres harcok és biztonságban lehet dolgozni a földeken. A háború azonban komoly gondokat okozhat az ukrán mezőgazdasági exportban, elsősorban a búzára támaszkodó országokban. A Világélelmezési Program adatai alapján Libanon, Jemen, Szíria és Tunézia különösen függ az Ukrajnában termesztett gabonáktól. Lescsenko szerint a szállítás az oroszoktól függ, akik blokkolhatják majd a tengeri kikötőket vagy megtámadhatják a vasutakat.

A világpiaci gabonaárak már most is az egekben vannak, ezért Magyarország számára kulcsfontosságú lenne a jó termés, amihez csapadék kellene mielőbb. Ennek elősegítésére más eszközt, mint az ima egyelőre nem ismerünk.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo