hirdetés

Így szerezhet több állami támogatást cégének

A napokban megszületett az Európai Unió (EU) válasza az amerikai beruházásösztönzési törvényekre. A lépés értelmében Magyarországon is jelentősen nagyobb támogatást kaphatnak a beruházó vagy új terméket fejlesztő cégek, a kutatás-fejlesztési projektek és munkavállalók képzésére irányuló kezdeményezések is. A már ismert kedvezményeken felül ráadásul előnyösebb feltételek mellett, akár 350 millió eurós forrást is biztosíthatnak a tagállamok azoknak a társaságoknak, akik a zöld átállást segítő, stratégiailag fontos termékek gyártásába ruháznak be – hívja fel a figyelmet az EY.

hirdetés

Szintén emelték a kutatás-fejlesztési projektek kapcsán adható állami támogatás szintjét. Eddig a költségek 25 százalékáig maximum 15 millió eurót, a jövőben a költségek 40 százalékáig akár 25 millió eurós térítést is kaphatnak a vállalatok. Emellett azok a társaságok is kedvezőbb helyzetbe kerültek, akik a munkavállalók képzésére igényelnek forrást – ők az eddigi 2 helyett akár 3 millió eurós vissza nem térítendő támogatásban is részesülhetnek.

„Kritikusan fontosnak tartom, hogy minél több cég értesüljön arról, pontosan milyen állami támogatásokban részesülhet tervezett fejlesztéseihez. Amikor a gazdaságot egymás után érik a külső sokkhatások, mint amilyen a koronavírus-járvány vagy a szomszédunkban dúló háború, a vállalatoknak ismerniük kell a lehetőségeiket cégük versenyképességének megőrzésére vagy akár növelésére” – hangsúlyozta Ésik Róbert, az EY Európa, Közel-Kelet, India és Afrika (EMEIA) térség helyszínkiválasztási tanácsadásért és állami támogatásokért felelős partnere.

A múlt héten kihirdetett EU-s keretszabályok alapján azok a cégek is plusz forráshoz juthatnak, akik zöld átálláshoz kapcsolódó termékeket gyártanak. Ők a beruházási költségük akár 35 százalékáig kaphatnak támogatást készpénz, adókedvezmény vagy kedvezményes hitel formájában, maximum 350 millió euróig (ráadásul az Európai Biztosság jóváhagyása nélkül).

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo