hirdetés

Hazatérnének az építőipari dolgozók?

Az építőiparban külföldön dolgozó magyarok közül több mint ötezren érdeklődtek az Éptőipari Hazahívó Program legutóbbi Münchenben rendezett eseménye iránt - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.
hirdetés

A programot az ÉVOSZ a Müncheni Főkonzulátussal, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) közösen rendezte meg csütörtökön Münchenben, a rendezvény online is elérhető volt.

A közlemény szerint az ÉVOSZ által létrehozott program a külföldön dolgozó magyar szakmunkások, mérnökök és a magyar cégek közötti párbeszédet, kapcsolatépítést segíti elő.

(Fotó: depositphotos.com)

A rendezvényre négy magyar nagyvállalat: a Duna Aszfalt Zrt., az Óbuda Group, a VIV Csoport és a ZÁÉV Zrt. konkrét ajánlatokkal készült, és a kereseti, valamint a szakmai fejlődés lehetőségeit is bemutatta az érdeklődőknek. A kormányzati támogatásokról, az adórendszer kedvezményeiről pedig Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára adott tájékoztatást.

A közleményben kiemelték: az ÉVOSZ piaci felmérései évek óta megerősítik, hogy a tervező és kivitelező vállalkozások üzleti tevékenységét leginkább a szakmunkás- és mérnökhiány akadályozza. A probléma megoldásának egyik lehetősége, hogy a külföldön munkát vállalt szakmunkások és mérnökök egy része hazajön, és itthon dolgozik az építőiparban. Ennek azonban előfeltétele, hogy az építésgazdasági helyzetről, a Magyarországon elérhető családi támogatásokról és kedvezményekről hiteles információkat, emellett konkrét munkavállalási lehetőségre ajánlatokat kapjanak az érdeklődők.

A rendezvényen elhangzott kérdésekből kiderült, hogy a legtöbben az anyagi feltételeket és a megbízható munkakörülményeket tekintik a hazai munkavállalás elsődleges kritériumának.

A közlemény idézte Koji Lászlót, az ÉVOSZ elnökét, aki hangsúlyozta: Magyarországon tartósan nagyon sok munka van és lesz az építőiparban, a sikeres cégek által kínált legális munkalehetőségekhez kapcsolódó bérek már most elérik a kinti kereset 65-70 százalékát. Ehhez jönnek még a kedvező munkavédelmi, munkaegészségügyi feltételek, a továbbképzés és karriertervezés, valamint a családokat érintő állami támogatások, aminek összességében hazahívó ereje lehet.

Az Építőipari Hazahívó Program a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) Az építőipari munkaerő-kapacitások extenzív növelésének lehetőségei című projekt 48,84 millió forintos keretéből valósult meg.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo