hirdetés

Gyors eséssel reagált a forint árfolyama Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök beszédére

A befektetőknek valószínűleg az nem tetszett, hogy a kormányfő jelezte, a piac működésébe továbbra is beavatkozik majd, méghozzá kemény árszabályozó eszközökkel.
hirdetés

A Portfolio vette észre, hogy a forint váratlanul zuhanásba kezdett 15 óra 20 perc körül, miután a Reuters tudósítása megjelent Orbán Viktor parlamenti eskütétele utáni beszédéről.

Forrás: Portfolio

Ebben a kormányfő többi között hangsúlyozta, direkt piaci beavatkozásra készül az infláció megfékezése érdekében.

Az egész Európában vágtató inflációt terveink szerint Magyarországon először megszelídítjük, aztán megfékezzük. Önök tudhatják, hogy általában ódzkodom a direkt állami beavatkozástól a gazdaságba, de ilyen esetben a jegybanknak és a kormánynak be kell avatkoznia. Lépéseinket össze fogjuk hangolni, óvatos, de határozott árszabályozó intézkedéseket teszünk majd. Az eredmények már szeptemberben látszani fognak, év végére pedig tartósan elviselhető állapotokat alakítunk ki addig is, amíg Brüsszel vissza nem talál a józan gazdaságpolitika ösvényére.
A piacot talán azért érte váratlanul Orbán Viktor bejelentése, mert épp egy hete a Pénzügyminisztérium egy egész más hangulatú üzenetet közvetített. Ebben nem az árak megfékezésén volt a hangsúly, hanem a kormány költekezésének visszaszorításán. Ennek mértékét jól mutatja, hogy a tervezett éves hiány 83 százalékánál jár a költségvetés. Az Állami Számvevőszék egy elemzésében már április elején található olyan jelzés, hogy baj van a költségvetéssel. Ahogy fogalmaztak: 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének kiadása meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értéket. Ezt követően az első negyedéves adat sem hozott javulást, hiszen akkorra a hiány elérte az egész évre tervezett összeg 73 százalékát. Most pedig április végén 83 százaléknál tartunk. A Pénzügyminisztérium egy hete harcias közleményt hozott nyilvánosságra, mely szerint a kormány megőrzi a költségvetés egyensúlyát. Ez pedig a jelenlegi helyzetben kizárólag megszorításokkal biztosítható, hiszen az év eleji extra kiadások, mint például a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetése, valamint a családok részére az SZJA visszatérítés kifutása után is havi 10 százalékkal nő a hiány. Ha tehát nem lesz változtatás, akkor az év végére a hiány eléri a tervezett 160 százalékát. A befektetők valószínűleg arra számítottak, hogy Orbán Viktor beszédében a költségvetési szigor megerősítéséről lesz szó, ehelyett azonban ismét a szociális vívmányok védelme került reflektorfénybe.
Nem fogadunk el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat.
E gondolat mindenképpen szép, a forintesése viszont nem kedvez az erősen importalapanyagokból működő gazdaságnak.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo