Gerendai Károly: ötlet van, bevétel kevesebb

Különleges szállás- és gasztroprojektekkel bővítené portfólióját Gerendai Károly, de nem most.

A cikk eredetileg a Piac & Profit nyomtatott, szeptemberi számában jelent meg.

A Sziget-alapító lapcsoportunk legutóbbi online rendezvényén, a Klasszis Klubban azt mondta: a Lupa Beachen egy „vízen álló”, „bungalószálloda-dolgot” építene, amit csak a „világ nagyon extra helyein találhatsz meg”. Gerendai Károly, aki „szállodafetisisztának” tartja magát, 2018-ban Lakatos Péterrel, a Videoton vezérével közösen hívta életre a budakalászi strandot. A Lupa Beach homokos, pálmafás, napágyas dizájnjával Budapest tengerpartjaként hirdeti magát.

Az üzletember másik víziója egy nemzetközi példákat követő gasztroprojekt, amely más jellegű, mint amikkel eddig foglalkozott. Erről már tárgyalt potenciális partnerekkel, de részleteket nem árult el. Nem szeretné ugyanis, ha mások is „rápörögnének” az ötletre. Az új projektek megvalósulása azonban bizonytalan. A vírusválság ugyanis Gerendait is megviselte: egyelőre hitelei vannak, nem pedig tartalékai. A cégcsoport bővítését most nem tervezi, mert – mint fogalmazott – még meglévő portfóliójával sem látja az alagút végét. Jelenleg a veszteséges helyeket foltozzák, de a kedvező hitelek ösztönözhetik majd a fejlesztéseket.

Se munkaerő, se vendég

Klubtalálkozónkon Gerendai beszélt a vendéglátás két nagy problémájáról, a munkaerő- és a vendéghiányról. A kereslet nyáron azért nem állt vissza a COVID-járvány előtti szintre, mert egyesek még nem mernek étterembe menni, mások pedig a pandémia idején elszoktak az étterembe járástól: átálltak rendelésre vagy otthonfőzésre. A tavaszi újranyitás körüli roham hamar lecsengett.

Gerendai az ideiglenesen bezárt éttermeiből a Lupa Beachhez csoportosított át munkaerőt, hogy fenn tudja tartani a strand működését. A munkaerőhiány miatt feljebb kúsztak a fizetések a vendéglátóiparban, a vendéglátóhelyek egymásra licitálnak. Sokan elhagyták a pályát a járvány idején. Őket nehéz visszacsábítani egy olyan bizonytalan szektorba, mint a vendéglátás.

Egy újabb ütés végzetes lehet

Gerendai szerint nem véreztek el annyian a vendéglátásban a COVID-válság miatt, mint azt korábban feltételezték. A válság előtt a cégek 10 százaléka ment tönkre az iparágban, most 20-30 százalék lehet ez az arány. De – figyelmeztetett – egy újabb ütést sokan már nem viselnének el.

Szerinte a vírusválság során főleg a nemzetközi vagy szűk vendégkörre specializálódott vendéglátóhelyek, pédául a fine dining éttermek kerültek bajba, hiszen ezek nem tudtak simán átállni kiszállításra. Kedvenc helyei közül viszont egyik sem zárt be végleg tudomása szerint. Saját éttermei a háznál főzést kínálták fel pandémia idején: az étel helyett a személyzetet vitték házhoz.

 

Véleményvezér

Megdöbbent a világ, hogy ki Charlie Kirk gyilkosa

Megdöbbent a világ, hogy ki Charlie Kirk gyilkosa 

Érdemes újragondolni előítéleteinket.
Nem volt profi Charlie Kirk gyilkosa

Nem volt profi Charlie Kirk gyilkosa 

Félárbócon Amerika zászlaja.
Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek

Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek 

Több mint 11 év munka kell egy átlagos budapesti lakáshoz.
Kormányváltó a hangulat Magyarországon

Kormányváltó a hangulat Magyarországon 

Rosszul áll a Fidesz szénája.
A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország

A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország 

Egykor önálló népek éltek a mai Oroszország nagy részén.
Hátul kullog Magyarország a diplomások számában

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában 

A populizmus melegágya az iskolázatlanság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo