hirdetés

Ezeket érdemes tudni a NAV legújabb csodafegyveréről

Az adóhivatal folyamatos fejlesztésekkel szélesíti elektronikus szolgáltatásainak körét. Az egyre inkább ügyfélbarát működés kialakításának egyik célja, hogy az adózók által teljesített kötelező adatszolgáltatások eredményeit valamilyen formában elérhetővé tegye a számukra, hozzájárulva az üzleti folyamatok hatékonyságának növeléséhez, valamint az adminisztrációs terhek csökkentéséhez. A NAV hosszú előkészületek után a mai napon lehetővé tette, hogy az adóalanyok teljes körű hozzáférést kapjanak az online pénztárgépek által beküldött adatokhoz. Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője ezt a kérdéskört járja körül.

hirdetés

 

Régóta várt bővítés

A bővítésre 100 hónapot kellett várni, hiszen az online pénztárgépek bekötésének határideje 2014. augusztus 31. volt, és azóta szolgáltatnak ezek az új kasszák valós idejű, részletes adatokat az adóhivatal részére. “Ezek az eszközök abban térnek el a korábban használt pénztárgépektől, hogy tartalmaznak egy adóügyi ellenőrző egységet (AEE), amely rögzíti és az interneten keresztül továbbítja az adóhatóság felé a pénztárgép által kibocsátott bizonylatok (nyugták, számlák, zárások, stb.) tartalmát, illetve a szerkezet működtetésével kapcsolatos minden fontos technikai paramétert és adatot” – mondja Kóczé Péter a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője.

Az e-pénztárgépek bevezetésére irányuló kormányzati projekt rendkívül sikeres volt, ugyanis a rákövetkező évektől a rejtett gazdaság egyértelműen visszaszorult, az adóbevételek nőttek. Az Online Számla rendszer 2018. évi bevezetésétől számítva pedig ez a két rendszer együtt tette lehetővé azt, hogy 2020 végére az Európai Bizottság jelentése szerint is a magyar gazdaság rendelkezik az egyik legalacsonyabb ÁFA hiánnyal a tagállamok között.

Naplóállományok tartalma

Az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) egy olyan beépített monitorozó eszköz, amely folyamatosan rögzíti a pénztárgépen bekövetkezett eseményeket, másodperc pontossággal. A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet szabályozza a naplózásra kerülő adatok és események körét. Ez a nyugta- és számlaadási kötelezettségek teljesítésén túl a pénztárgép működési információira is kiterjed. Lefedi többek között a nyitások, zárások, a pénzmozgások, egyes beállítások megváltozásának eseményeit is, de a NAV rendszerével történő adatkommunikációtés annak eredményeit is részletesen naplózza.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo