hirdetés

EY: Beindult a magyar henger!

Az eurózóna átlagát jelentősen meghaladó mértékben bővül várhatóan a magyar gazdaság idén és a következő négy évben. A magyar GDP-bővülés mértéke 2,2 százalék lehet ebben az évben, szemben a valutaunió 1 százalékos átlagával.
hirdetés

Négy év növekedés vár ránk az EY szerint - Kép: Pixabay

„A magyar gazdaság növekedési pályára állt. Korábbi előrejelzéseinket megerősítve, várakozásunk szerint a magyar GDP az idei évben 2,2 százalékkal bővül, amely jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát. A bővülés mértéke áltagosan évi két százalék körül alakulhat a 2018-ig tartó időszakban Magyarországon. Az idei növekedést egyebek mellett a fogyasztói bizalom erősödése, a monetáris politika, a közműdíjak csökkenése és a gazdaságélénkítő lépések is segítik. A világgazdaságban azonban több olyan kockázati tényező is érzékelhető, amely lassíthatja a magyar gazdaság felfutását” – mondta Havas István az EY vezérigazgatója.

A gazdaságélénkítő lépésekben élen jár a jegybank Növekedési Hitelprogramja és az Exim exportélénkítő hitele amelynek kerete egymilliárd eurósra bővül.

Egy százalékos növekedés az eurózónában

Az EY előrejelzése szerint az eurózóna továbbra is növekedést mutat, gazdasága várhatóan 1 százalékkal bővül idén. Ez azonban elmarad a világ más meghatározó gazdasági térségeinek teljesítményétől. Az eurózóna GDP-növekedésének mértéke 2018-ra várhatóan 1,7 százalékot ér el.

A teljes képet lebontva a gyorsjelentés az egyes országok gazdaságának eltérő sebességű fellendülését mutatja előre, mely kedvező képet ad az eurózóna periféria országairól. A térségben továbbra is folytatódik a gazdaság kiegyensúlyozása, és a munkaerő versenyképességének növekedése. Közöttük több ország, amelyek fájdalmas reformokat hajtottak végre, jelenleg a világkereskedelem felfutásának haszonélvezői.

Szebbek vagyunk a Bizottság szemében
A korábbi előrejelzéseihez képest kedvezőbb számok szerepelnek az Európai Bizottság most kiadott “téli” előrejelzésében. A háztartások fogyasztásának köszönhetően erőteljesebb GDP-növekedés, némileg magasabb foglalkoztatottság és jobb munkanélküliségi adatok szerepelnek a Bizottság prognózisában, ugyanakkor növekvő inflációra és alig csökkenő államadósságra hívták fel a figyelmet.
A 2014-es bővülés alapját a 3,5 százalékkal növekvő export jelenti majd. A legnagyobb felfutás idén a kommunikációs szektorban várható, ahol 2 százalékos emelkedéssel számol a gyorsjelentés. Ezt követi a feldolgozóipar 1,9-es, majd a közműszolgáltatások 1,5-ös, és az építőipar 1,4 százalékos növekedése.

Az eurózóna teljesítményét három tényező ronthatja leginkább: a defláció veszélye, a tagállamok gazdasági teljesítménye közötti jelentős eltérések, valamint a tartósan magas munkanélküliség. Az EY előrejelzése szerint idén mindössze 12 százalékra mérséklődik az állástalanok aránya a valutaunióban. A következő négy évben is csak mérsékelt javulásra lehet számítani ezen a területen. 2018-ra 11 százalékos lehet a munkanélküliség az eurózónában.

Nagyobb hangsúlyt fektethetnek a cégek a növekedésre

Az EY elemzése szerint a jelenlegi helyzetben a cégeknek meg kell vizsgálniuk, hogy működési modelljük megfelelően követi-e a jelenlegi gyorsuló gazdasági bővülést, az alacsony inflációt és a növekvő keresletet. Szintén értékelniük kell, hogy adottak-e már a feltételek számukra a bővítésre, akár felvásárlások, vagy akvizíciók formájában.

Így készüljünk hitelt felvenni, hogy meg is kapjuk
Minden vállalkozó felkapta a fejét az MNB 2,5%-os hitelének a hallatán, mégis nagyon kevesen tudták megszerezni ezt a forrást. A Piac&Profit szakértője segít, hogyan készüljünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a kérelem.
hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo