Erősödik a vállalatokra nehezedő költségnyomás

Az euróövezeti GDP csökkenésére utal az év hátra lévő részében a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet gazdasági teljesítménymutatója, a szeptemberi kompozit beszerzésimenedzser-index.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az S&P Global euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberi végleges értéke 48,1 pont lett, 20 hónapja a legalacsonyabb, elmarad az előzetes 48,2 és az augusztusi 48,9 ponttól.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Az euróövezeti kompozit BMI értéke szeptemberben már a harmadik hónapja maradt 50 pont alatt. Az aktuális érték pedig 20 hónapja, 2021 januárja óta a leggyorsabb ütemű teljesítménycsökkenést jelzi.

A kompozit index összetevői közül mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatói szektor teljesítménymutatója felgyorsult ütemben csökkent, mivel a magas infláció, az energiaköltségek emelkedése, a növekvő gazdasági bizonytalanság és a romló kereslet egyre gyorsabb ütemű teljesítményvesztésbe sodorta az euróövezet gazdaságát.

A felmérés szerint az összes új megrendelés csaknem két éve a legnagyobb mértékben csökkent szeptemberben és az exportértékesítés is jelentősen visszaesett.

A foglalkoztatás növekedése szeptemberben tovább lassult, ami a beérkező új megrendelések hiányát, valamint a megrendelésállomány szintjének tartós csökkenését tükrözi.

Március óta először erősödött a vállalatokra nehezedő költségnyomás, elsősorban a meredeken emelkedő energiaköltségek és a magasabb bérek miatt. A gazdasági kilátásokkal szembeni aggodalom erősödött, az üzleti bizalom a járvány 2020-as első hulláma óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Az euróövezet recesszió elkerülése iránt táplált reményeket keresztül húzta az a meredeken csökkenő üzleti aktivitás, amit a BMI szeptemberi értéke jelez. A felmérés nem csak a gazdasági visszaesés súlyosbodására utal, hanem egyre romló inflációs képet is előre vetít. Ami pedig annyit jelent, hogy a gyorsuló infláció megfékezésére tett igyekezetük során a döntéshozóknak a "kemény landolás" egyre növekvő kockázatával kell majd számolniuk - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo