hirdetés

Elhúzódó szüretre számíthat az ingatlanpiac hazai borvidékeken a járvány miatt

A koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások, a külföldi utazási lehetőségek szűkülése felpörgette a keresletet a vidéki, kertes családi házak, nyaralók iránt, amelyekben kényelmesebb átvészelni a karanténnal járó bezártságot, szükség esetén berendezni a home office-t, mint a nagyvárosi lakásokban. Az OTP Ingatlanpont ezúttal három borvidék: Szekszárd és környéke, Balaton-felvidék, valamint Eger vonzáskörzetének ingatlanpiacát mutatja be. A borászok megnyugodhatnak, az újonnan érkező vevők nem fogják rontani az üzletüket.
hirdetés

Az ország minden tájáról érkező érdeklődők a járvány miatt nem a borászkodás, hanem sokkal inkább a nyugalom, a csend, a panoráma miatt keresik a lakható tanyákat a szekszárdi, szőlővel beültetett lankákon. Jellemzően magánhasználatra, új otthonként vagy nyaralóként, az sem akadály, ha a kiválasztott épület felújításra szorul. A befektetési célú vásárlás ebben a szegmensben nem jellemző. Ezekre az ingatlanokra a besorolásuk miatt nem lehet hitelt felvenni, így a vásárlásnál az ár a meghatározó szempont.

A lakható tanyák felszereltségétől, megközelíthetőségétől, méretétől függ a vételár. Adtunk el már 30 millió forintért is ilyen jellegű ingatlant, de ez kiugrónak számít. Jellemzően 3-10 millió forint között szóródik a zártkerti ingatlanok ára a környéken” mondja Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

Szekszárdon és környékén a lakható tanyákat főként azok az idős emberek kínálják eladásra, akik már nem akarnak, vagy nem tudnak vesződni a föld megművelésével. A vevők jellemzően családosok vagy fiatal házasok, akik szívesen költöznek ki a városból. Az utóbbi időben enyhén mérséklődtek az ingatlanárak, ami újra mozgásba lendítheti a befektetési célú, a drágaság miatt az utóbbi időben visszafogott és főleg a telkekre fókuszáló piacot.

Reneszánszát éli a Balaton-felvidéki ingatlanpiac

Az elmúlt évekhez képest újra megteltek élettel a térségre jellemző építészeti stílusról könnyen felismerhető takaros kis települések. Akad még ugyan néhány megmentésért kiáltó ház, de már sokan felismerték, hogy ár/érték arányban itt érdemes befektetni, ha valaki a Balaton közelsége mellett nyugalomra is vágyik.

„Egyaránt népszerűek a kisebb telkek és a nagyobb, akár kúria jellegű ingatlanok. Az érdeklődők köre is meglehetősen vegyes. Jellemzően nyaralókat keresnek, de a merészebbek nem riadnak vissza olyan terület megvásárlásától sem, amelyen mindössze egy lakókocsit állíthatnak a szezonra, ami itt nem azonos a strandszezonnal. Annál jóval hosszabb”mondja Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont észak-nyugat magyarországi régióvezetője.

Ezen a környéken a saját ingatlan kiadása nem jellemző, nem a megtérülés a fő szempont. Kivételt képeznek a kereskedelmi funkcióval bíró, vagy szálláshelyek kialakítására alkalmas ingatlanok, birtokok, a jelenlegi kínálatban is szerepel vállalkozásra alkalmas terület, a hozzá tartozó épületekkel. Goreczki Szabolcs a kedvelt területek között a Káli-medencét, a Tapolcai-medencét, a Lesencéket, valamint a cserszegi régiót említi. Telket 5, építésre alkalmas telket 10, pincét típustól és a közművektől függően 4-15 millió forintért lehet vásárolni a környéken. Az ingatlanpiaci szempontból népszerű célpontok listáján Cserszegtomaj, Rezi, Várvölgy, a Tapolca melletti falvak – Zalahaláp, Nemesgulács, Raposka, Kisapáti –, valamint a Szent György-hegy, Csobánc, Badacsony, Haláp, és a Keszthelyi-hegység panorámás telkei, nyaralói szerepelnek.

Eger felkészülten várja az ingatlanvásárlók ostromát

Eger környékén nem a nyaralókra, hanem azokra a klasszikus falusi környezetben található családi házakra nőtt meg a kereslet, amelyeket az új tulajdonosok majd nyaralóként akarnak használni. Ezzel párhuzamosan az üres telkek iránt érdeklődnek egyre többen a város és a környező fürdőhelyek közelében, többen mobilház telepítését is tervezik. A lényeg: legyen fürdő a közelben, és ébredjen madárcsicsergésre az új tulajdonos. Az árakban nagy a szórás.

„A legtöbben a 10 millió forintnál olcsóbb, jó állapotú családi házakat keresik, melyek nem igényelnek komolyabb felújítást, átalakítást. A szóba jöhető települések: Pétervására és környéke, Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Sirok, Parád, Parádsasvár, Markaz, Abasár. Az egyébként is a turizmusra épülő és/vagy termálvízzel rendelkező településeken és azok közelében (Egerszalók, Demjén, Bükkszék, Bogács, Noszvaj, Cserépfalu, Bükkzsérc, Mátraháza) ingatlantípustól függően jóval magasabb, 20-40 millió forintos árakkal is találkozunk, de tudunk 70 millió feletti eladásról is” – mondja Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont észak-kelet magyarországi régióvezetője. A vevők között sok a nyugdíjas, akik a városon kívül, nyugodt környezetben keresnek új otthont. Van egy másik csoport is, amelynek tagjai inkább második otthonra, pihenőhelyre vágynak. Az igényeik nagyjából megegyeznek: túl sok ráfordítást nem igénylő, lakható, jó állapotú, átlagos méretű, élhető ingatlan, lehetőleg kisebb telekkel.

Egerben jól megy a piac, a lakások négyzetméterára 300 ezerről indul, ami használt lakóingatlanoknál elhelyezkedés, kor, állapot függvényében 500-600 ezer forintig is felmehet. Az újépítésű lakások kínálata nem túl erős, itt a magas minőség mellett már 600-700 ezer forintos négyzetméterárakkal is találkozunk. A családi házak piacán szintén nagy a szórás, de jó állapotú, modern, 5-10 éves otthonokból szűkös a kínálat, hiába van jelentős kereslet az ilyen típusú lakóingatlanokra.

Egert és környékét a befektetők is felfedezték

A turizmusból élő településeken jól ki lehet adni az ingatlanokat, ezért sok a befektetési célú vásárlás. Eger, Egerszalók, Demjén vagy Bogács július-augusztusban például teltházas volt, a vírus miatt leginkább a belföldi vendégeknek köszönhetően, itt a rövidtávú lakás/ház-kiadás is számottevő. Az erősödő keresletet a környéken inkább a kisebb vendégházak, míg Egerben a vendégházak és a kiadó lakások szolgálják ki. A városban sokan azért alakítják át az ingatlanjaikat, hogy egyre jobb minőségű szállást tudjanak biztosítani a vendégeknek. A távolabbi, csendes településeken inkább magánhasználatra vásárolnak, de a borászoknak ott sem kell tartaniuk a konkurenciától.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo