hirdetés

Elege lett, felszámolta a Dobos Műveket tulajdonosa

Hová tűnt a Dobos féle falétra a magyarországi üzletekből, a hatalmas barkácsáruházakból? A legendás faipari minőségű háztartási eszköz már nem kapható sehol. Erről is beszélgettünk Dobos Józseffel, egykori nagyvállalkozóval.
hirdetés

Hogyan lett asztalos?

Eredetileg eszembe sem jutott, szó szerint a sors akarta így. Mezőgazdasági gépszerelőnek tanultam, mert imádtam a gépeket és 7 évig ebben a szakmában is dolgoztam. Csakhogy egy borzasztó tragédia történt a családban. 46 évesen agydaganatban meghalt nagyszüleim fia, az én nagybátyám. Nagyapám meg asztalos volt és én nagyon szerettem őt. Gyakorlatilag náluk nőttem fel. Úgy volt, hogy az asztalos szakmát nagybátyám viszi tovább a családban.

Dobos József asztalos. Fotó: pp

Ez a haláleset döntötte el tehát a sorsát?

Rossz ezt így kimondani, de hát igen. Nagyon kötődtem nagyapámhoz, hiszen ő tanított meg járni. A fiuk halála után összezuhantak. Úgy éreztem melléjük kell állnom. Ráadásul hamar nagy lett a siker. A faipari iskola elvégzését követően elkezdtem járni a kisboltokat, díszléceket, létrákat gyártottam nekik, majd később lambériát és hajópadlót. 23 évesen kezdtem 29 évesen már volt egy 400 négyzetméteres üzemem és 30 dolgozóm. Egyik pillanatról a másikra azt vettem észre, hogy én vagyok az ország legnagyobb falétra gyártója. Mindezt a semmiből egy fillér kezdőtőke nélkül.

Mi volt a titok?

Azt vittem, amit kértek. Akkorra, amikorra kérték és annyiért, amennyiben megállapodtunk. Ez bármennyire nevetségesnek tűnik a mai napig ritkaság a kereskedelemben. Akkoriban pedig bravúrnak számított. 35 éves koromra az összes multi nagybeszállítója lettem. Minden barkácsáruházban kapható volt a Dobos létra és a Dobos lambéria. A kis üzemem 1200 négyzetméteresre nőtt.

Jól menő vállalkozó lett, gondolom BMW-vel, Mercedes-szel.

Így van, plusz nyaralók itt-ott. Aztán kezdtek rosszra fordulni a dolgok. Az első jel az volt, hogy nem lehetett munkaerőt találni. Próbáltam mindent, amikor a magyar elfogyott, hoztam románokat, ukránokat. Ők azonban már képtelenek voltak azt a minőséget előállítani, amihez hozzá voltam szokva én is, meg a vevőim is. Egyszerűen nem tudtam fogadni a plusz megrendeléseket, majd később alig tudtam vinni az árut a megbeszélt időre. Képtelenség volt megtölteni az üzemet produktív munkaerővel. Volt mindenem az üzlethez, tőkém, gépem, piacom, termékem, miközben a létszám lecsökkent 6-8 főre.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo