Egyetlen év alatt 60 százalékkal nőtt a cégvezetéstől eltiltottak száma

Átfordult a cégvezetéstől újonnan eltiltott magánszemélyek számában tartó hároméves csökkenő tendencia, 60 százalékkal nőtt 2022-ben ezen személyek száma. A cégvezetéstől újonnan eltiltott személyek számának növekedése ellenére az összességében eltiltottak száma 40 ezerről 30 ezer fő alá csökkent 2022-ben.

Az előző évtized második felében több éven keresztül 12-13 ezer fő között mozgott az évente újként regisztrált eltiltott cégvezetői státusz, amihez képest az elmúlt évek adatai a normalizálódás irányába mutattak Magyarországon. Míg 2021 során csupán 4076 eltiltás került közzétételre, 2022-re ez az érték már 6655 főre ugrott fel. Az újonnan eltiltott cégvezetők számának növekedése azonban nem befolyásolta az összesen eltiltott személyek számának csökkenő tendenciáját, így jelenleg már kevesebb mint 30 ezer főről beszélünk ebben a körben. Az új eltiltások száma még messze elmarad a 12-13 ezres csúcsoktól, ami jó hír lehet a cégvilág számára. Azonban az eltiltások száma még továbbra is magasnak számít, és a mostani összes eltiltásra vetített csökkenés részben technikai hatásoknak köszönhető.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Az eltiltottak számának visszaesésében még mindig az alábbi három tényező van hatással, de a covid-hoz kapcsolódó moratórium megszűnése már látható változást hozott. Elsődleges és legfőbb hatás a 2016-2017-ben kiszabott 5 éves eltiltások tömeges lejárata, melynek eredménye, hogy sok korábban eltiltott személy mára újra teljes jogú cégvezető és tulajdonos lehet. Fontos változás volt az eltiltás szabályainak 2019. január 1-től érvénybe lépett módosítása is, mely megmutatkozott abban, hogy ezt követően kevesebb lett az újonnan eltiltott személy. A változásnak köszönhetően az eltiltással potenciálisan érintett személyeknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra és a tényleges eltiltás elkerülésére. A harmadik tényező „már kikopni látszik”, de még érezteti hatását, ez pedig maga a koronavírus járvány és a járvány következtében hozott intézkedések. 2020 májusától ugyanis a kényszertörlés intézménye ideiglenesen felfüggesztésre került, amely bő egy évig tartott. A kényszertörlések pedig a cégvezetői eltiltások egyik forrását jelentették, így közvetve ez a hatás is csökkentette az új eltiltásokat. „A cégtrendben megmutatkozó 2023-as folyamatok, például a kényszertörlési eljárásból felszámolásba forduló cégek számának növekedése melegágya lehet a későbbiekben a cégvezetéstől történő eltiltásnak, ami az új eltiltások számának növekedését vonhatja maga után” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo