Egyes vidéki városokban nagyon megérte lakásba fektetni a pénzt

Főleg az alacsony bázis miatt lehetett nagyot kaszálni a salgótarjáni tégla lakásokon, de a szekszárdi panel is jól tejelt.

Salgótarjánban most ősszel akár 80 százalékkal többet is lehetett kérni (és sokszor kapni is) egy három évvel ezelőtt megvásárolt lakásért. De ha csak tavaly vette valaki és most adta el, akkor is jelentős haszna lehetett: a tavalyi és az idei első háromnegyed évet összehasonlítva 32 százalékos volt a drágulás ebben a városban. Ezzel az egykori bányászváros még mindig a legolcsóbb a megyeszékhelyeket tekintve: 165 ezer forintos átlagos négyzetméterárat mértek - írta vidéki körképében a privatbankar.hu.

(Fotó: Pexels.com)

Laptársunk szerint a salgótarjáni drágulási ütem mindössze felét elérve, 15-16 százalékkal emelkedett három északkeleti megyeszékhelyünk, Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc lakóingatlan átlagára. Tavalyhoz képest az élbolyban annyi a változás, hogy Győr leelőzte Veszprémet, s így a dobogó harmadik fokára került. A legdrágább Debrecen mellett (488 ezer forint/négyzetméter) mostanra Székesfehérvár és Győr is átlépték a 450 ezres szintet.

A budapesti agglomerációról szólva a cikk kiemelte, hogy a legnépszerűbb déli és délnyugati (Szigetszentmiklós, Halásztelek, Érd, Törökbálint, Budaörs) körzetek mellett egy-két északi település (Szentendre, Üröm, Dunakeszi, Fót) tudott folyamatosan drágulni. Újabban azonban erősen felzárkózott néhány délkeleti is (Gyál, Vecsés, Üllő, Gyömrő).

A fővárossal fizikailag összenőtt 25 ezer lakosú Gyálon például a teljesen új 95-100 négyzetméteres, 150-200 négyzetméteres kis előkerttel bíró házakat már nem lehet 70 millió forint alatt megkapni. A pár ezer fővel kisebb Vecsés jobb kereskedelmi ellátottsága miatt ennél is drágább 5-10 százalékkal. Egyébként ebben a városban három nagyobb lakópark is létesült az elmúlt néhány évben. Gyömrőn két lakóparkot építettek, mindkettő betelt és vélhetően újabb is épül majd.

Idén ősszel 34 járás átlagára haladja meg a 450 ezer forintos négyzetméterár-szintet, s ebből 16-ban 600 ezer forint feletti a limit. A legdrágább vidéki térségek nem meglepő módon a 7. és 8. helyen álló Siófoki és Balatonfüredi járás, mindkettő 739 ezer forint/négyzetméteres átlagárat hozott. A Budapesten kívüli legfelső árkategóriába Balaton-parti és Pest megyei járások, illetve a Győri, Székesfehérvári, Debreceni, Gárdonyi járások  tartoznak az OTP Értéktérképe szerint.

Tolna megyéről érdekes számokat közölt lapunkkal a Duna House is. Kiderült, hogy éves összevetésben idén 9 százalékos volt a drágulás 2020 első kilenc hónapjához képest. A szekszárdi panelek átlagos négyzetméterára 45,5 százalékkal ugrott meg egy év alatt, és emelkedett közel 300 ezer forintra. Vagyis panelt nem csak Salgótarjánban, de a tolnai megyeszékhelyen is érdemes volt eladni. Országos trend, hogy a 40-60 négyzetméteres ingatlanok a legnépszerűbbek, ez megfigyelhető ebben a régióban is, az ügyletek harmadában vásároltak ekkora lakást a vevők.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo