Egy icipicit romlott a hangulat

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 49,0 lett, ez alapján a válaszadók nagyobb hányada júniushoz képest összességében minimálisan kedvezőtlenebb folyamatokról számolt be.

Minimálisan csökkent a BMI - Kép: SXC

Az elmúlt egy évben ötször nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban megegyezik a 2011. augusztus – 2012 júliusa között eltelt évhez képest, de akkor az ötből négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. augusztus - 2011. július között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértünk. A július havi index 1,8 százalékponttal alacsonyabb a júniusi értéknél (50,8). Július összességében átlagon felüli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a júliusoké 52,2), és a mostani érték ezt alulmúlja. Az elmúlt három évben a júliusi átlag (52,8) jóval az idei érték felett volt - olvasható a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) legfrissebb jelentésében.

A termelési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és a május havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi második hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizennégyszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően nem változott, ami idén a májusi szűkülés után a legkedvezőtlenebb érték, de még mindig jobb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hét hónapból három szűkülés).

A júliusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem erősödött. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 2010 után. Az index értéke negyvenhét hónapból 45-ször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek csökkenni az elmúlt hónapban tapasztalt bővülés után. Az idei júliusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján bőven átlag alatti, és a hetedik legalacsonyabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig öt-kettő a bővülés javára.

Árbevétel és eredménynövekedést várnak a vállalkozások
A hazai kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai emelkedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A vállalkozások közel 5 százalékos árbevétel és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Ezzel az árbevétel várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményvárakozások pedig közel a duplájára növekedtek az előző negyedévhez képest.
2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. 2012-ben az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és azóta folyamatosan csökkenést mérünk.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a negyedik legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség hatszor növekedett eddig az idei év folyamán. A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenegy hónapban negyven alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb júliusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei mélyen átlag alattinak mondható, és a harmadik legalacsonyabb 1995 óta (1996 és 1999 után, 2009-cel megegyezve). A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben már ötször csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, és a február-májusi négy hónap bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: gyapjú,kerámia, acetát kábel (filtergyártáshoz), papír, teavaj, prémium alapanyagok, gyümölcs (pl. kajszibarack), cement, acél, fémalapanyag. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. filter, acetát kábel, hegesztőpálca, néhány zöldség- és gyümölcsfajta, poliamid műanyagok, zártszelvény, szálanyag). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink titán-dioxid, kötőanyagok, energia, liszt, réz, polipropilén granulátum, arany, ezüst és tojás esetében.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo