hirdetés

Csökkent a lakásépítési kedv

A használatba vett lakások száma egy százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké négy százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.
hirdetés

A használatba vett lakások száma egy százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké négy százalékkal volt alacsonyabb 2008 szeptemberének végéig, mint egy évvel ezelőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Az idén szeptember végéig több mint 20 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és 31 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt.

Az építtetők összetétele 2008 első három negyedévében a természetes személyek javára tolódott el. A lakosság által építtetett új lakások száma két százalékkal nőtt, míg a vállalkozásoké három százalékkal csökkent 2007 első három negyedévéhez viszonyítva. Eladás céljára 3 százalékkal kevesebb új lakást építettek 2008 első három negyedévében mint az előző év azonos időszakában.

A kivitelezésben a lakosság szerepét fokozatosan átveszi az építőipar. Ebben az időszakban a lakások 19 százaléka épült házilagosan, és több mint háromnegyede építőipari szervezetek által. Az idei első három negyedévben a kis méretű lakások építése esett vissza legjobban, míg a 60 négyzetméternél nagyobb lakások száma nőtt. Az új lakások átlagos alapterülete 90 négyzetméter, 3 négyzetméterrel több, mint 2007 hasonló időszakában.

Az üdülőépítés jelentősége nagymértékben visszaszorult. Az új engedélyek száma 15 százalékkal, a befejezett üdülőépítések 26 százalékkal estek vissza az előző év hasonló időszakához képest. Az idén az első kilenc hónapban több mint 2.100 lakás szűnt meg, 8 százalékkal kevesebb, mint 2007 első három negyedévében. Az összes lakásmegszűnés 44 százaléka avulás, 38 százaléka lakásépítés miatt következett be. A megszűnt lakások átlagos nagysága 70 négyzetméter volt.

Észak-Magyarország (itt ingatlanboom-ot tapasztalnak) és Dél-Alföld valamennyi megyéjében nőtt a befejezett lakások száma, a régió szintjén 19-20 százalékkal, míg Dél- és Közép-Dunántúlon 20-22 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző évben. Dél-Dunántúlon az építési szándék is mérséklődött - 25 százalékkal -, Közép-Dunántúlon viszont ugyanilyen arányban nőtt a jövőbeli építkezésre kiadott új engedélyek száma.

A településtípusonkénti adatok szerint az 50 ezernél kevesebb lélekszámú városokban a befejezett lakásépítések, az ennél nagyobb városokban az új engedélyek száma emelkedett számottevően, míg a községi építkezések mindkét területen jelentős visszaesést mutatnak.

A 2008 szeptemberének végéig kiadott új építési engedélyek alapján lakóépületekben 3 millió négyzetméter, nem lakóépületekben 3 és fél millió négyzetméter beépítését tervezik. A lakóépületek esetében ez 1 százalékkal kevesebb, mint 2007 hasonló időszakában volt, a nem lakóépületek adata ugyanakkor közel másfélszerese az előző évinek. A beépítendő terület több mint háromnegyedét az ipari (35 százalék), mezőgazdasági (25 százalék) és kereskedelmi (16 százalék) épületek foglalják el.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo