Célzott adóellenőrzésekbe kezdett a NAV

A transzferár dokumentációk szakszerű és pontos elkészítése, valamint az adóhatósági ellenőrzések eddig is kihívás elé állították az adózókat, idéntől azonban szigorítottak a vonatkozó jogszabályokon és ennek eredményeként jelentősen emelkedtek a mulasztási bírságok is, ráadásul a transzferár dokumentációkat a NAV is szigorúbban ellenőrzi. Új elemként jelent meg, hogy a transzferárazásban érintett vállalkozásoknak a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó piaci árat és az azzal kapcsolatos további információkat már az éves társasági adóbevallásban rögzíteniük kell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az adóhatóság az adatszolgáltatások ellenőrzése után célzott ellenőrzéseket indított a kapcsolt vállalkozással rendelkező társaságoknál, amely során sok esetben adóellenőrzésre is sor került, jelenleg jellemzően a 2021-es üzleti évre vonatkozóan – hívja fel a figyelmet Kiss Tamás, a SALDO Zrt. tanácsadó üzletágának igazgatója.

A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek nyilvántartására vonatkozó szabályok hozzávetőlegesen 15-20 ezer céget érintenek Magyarországon. Az adóhatósági vizsgálatok megkezdésekor az adóellenőrök nemcsak, hogy tüzetesen átnézik a transzferár dokumentációkat, de egy 17 kérdéses kérdőív kitöltését is kérik, melynek segítségével megállapítják, hogy a dokumentáció a kapcsolt vállalkozások minden ügyletére kiterjed-e.

Megkezdte az adóhatóság a transzferár adatszolgáltatások ellenőrzését (Fotó: Depositphotos)
Megkezdte az adóhatóság a transzferár adatszolgáltatások ellenőrzését (Fotó: Depositphotos)

Az egyre fokozódó ellenőrzések hátterében az idei évre bevezetett transzferár adatszolgáltatás állhat, melyet az érintett adózóknak először a 2022. üzleti évre vonatkozóan kellett elkészíteniük, azonban ebből következtetni lehet az előző években megvalósult kapcsolt tranzakciókra is.

„Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hónapban jellemzően azok a vállalkozások kerültek az adóhatóság figyelmének középpontjába, akik kapcsolt vállalkozásaikkal nagy összegű ügyleteket bonyolítottak le, függetlenül attól, hogy ezek hazai vagy külföldi kapcsolt vállalkozással valósultak-e meg, vagy hogy az ellenőrzött vállalkozások nyereségesek-e. Az ilyen nagy összegű kapcsolt tranzakciókról, az adóhatóság kizárólag az adatszolgáltatásból értesülhetett, hiszen a rendelkezésre álló, strukturált adatok alapján már sokkal könnyebben szűri ki a transzferár szempontjából kockázatos ügyleteket” – mondja Kiss Tamás transzferár szakértő, a SALDO Zrt. tanácsadó üzletágának igazgatója.

Minden eddiginél többet lát a NAV

Az elmúlt évben alapvetően szigorodtak a kapcsolt vállalkozások között folytatott ügyletekre, valamint ezek nyilvántartására vonatkozó kötelezettségek, melynek következtében a transzferár dokumentáció a sürgető adótanácsadási feladatok közé került. Amennyiben egy cég közvetve vagy közvetlenül részt vesz egy másik vállalkozás irányításában, ellenőrzésében vagy tőkéjében, – azaz egy tulajdonosi vagy érdekkörbe tartoznak –, az egymással folytatott ügyleteik során alkalmazott árakat a szokásos piaci feltételek szerint kell megállapítaniuk, , vagyis szokásos piaci árat kell meghatározniuk, erről pedig részletes dokumentációt kell készíteniük. Az új szabályozások szerint azonban az érintett adózóknak már az éves társasági adóbevallásban rögzíteni kell a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó piaci árat és az annak meghatározásánál alkalmazott módszert, valamint az azt alátámasztó tényeket és körülményeket is.

Véleményvezér

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo