Bővülő gazdasági kapcsolatok Magyarország és Vietnam között

Mintegy 100 hazai és vietnami cég folytatott kétoldalú üzleti tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által március 23-án, Budapesten megrendezett Magyar-Vietnami Üzleti Fórum keretében. A rendezvényen elsősorban a mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika, infokommunikáció, járműipar, környezetipar, infrastruktúrafejlesztés és egészségipar területén megvalósuló együttműködések kerültek fókuszba.

Vietnam a magyar cégek számára az egyik legígéretesebb exportpiac a délkelet-ázsiai régióban. Az ország gazdasága dinamikusan fejlődik, az elmúlt években éves szinten 5-6%-os GDP növekedést ért el. Továbbá köszönhetően mintegy 90 millió fős felvevőpiacának, illetve annak, hogy az ország gazdasága számos ágazatban tudja hasznosítani a magyar technológiákat, szakértelmet, jelentős üzleti potenciált rejt a magyar cégek számára – olvasható az MNKH közleményében.

A világgazdaság központja az elmúlt években egyre inkább Ázsia, Délkelet-Ázsia felé tolódott, ebben különösen kiemelkedik Vietnam - mondta a fórum köszöntőbeszédében Oláh Zsanett az MNKH vezérigazgatója. Hozzátette, a Magyarország és Vietnam közötti kétoldalú külkereskedelmi termékforgalom 2015-2016 között mintegy 10 millió dollárral bővült.

Kép:Wikipedia

"Gazdasági kapcsolataink további fontos jellemzője, hogy az együttműködési lehetőségek köre széles skálán mozog. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az energetika, az infokommunikáció, a járműipar, a környezetipar, az egészségipar, vagy épp az infrastruktúra-fejlesztés mind potenciális üzleti lehetőségeket hordoz a két ország vállalkozásai számára. Az üzleti fórum megszervezésével egy olyan platformot kívánunk biztosítani, melynek révén a magyar cégek a jövőben konkrét exportsikereket realizálhatnak Vietnamban" - fogalmazott Oláh Zsanett.

Dr. Szabó László Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, báraz Európai Unió tagjaként természetes, hogy figyelmünk jelentős részben nyugatra irányul, nyitni szeretnénk a világ többi része felé. "Fókuszálni szeretnénk olyan országokra, amelyek kiváló partnerek lehetnek számunkra és egyenlőként, testvérek ént tudunk velük együttműködni" - fogalmazott, hozzátéve, ezért is örül, hogy a fórumra ilyen nagy számú, több mint 80 hazai jelentkezett, hogy találkozzon az ide érkező vietnami cégek képviselőivel.

2016-ban Vietnam a negyedik legfontosabb export és ötödik legfontosabb import partnerünk volt az ASEAN régióban
2016-ban Vietnam a negyedik legfontosabb export és ötödik legfontosabb import partnerünk volt az ASEAN régióban tette hozzá, a kapcsolatot pedig tovább erősíti, hogy holnap két megállapodást is aláírnak, ami remélik, hogy további lehetőségeket teremt mindkét félnek a legjobb partnerek megtalálásra.

Szabó Lajos ugyanakkor hangsúlyozta "az ilyen találkozókon nem a politika, hanem az üzlet szerepe elsődleges, mert az üzletek sikere a kormányok sikere lesz, ami további előnyöket jelent a nemzetgazdaságok számára".

Hoang Quoc Voung a vietnami Ipari és Kereskedelmi Minisztérium miniszterhelyettese köszöntőbeszédében a két ország közötti magas rangú diplomáciai kapcsolatokról, valamint a folyamatosan növekvő export-import kapcsolatokról szólt, valamint arról, hogy ez milyen kiváló lehetőséget teremt mindkét fél számára a közvetlen kapcsolatok kiépítésére.

Az MNKH helyi irodája 2014 óta működik Vietnamban, a közeljövőben pedig a megnövekedett igények kiszolgálására egy további képviselet is megnyílik, ami újabb lendületet adhat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősödésének - írja az MNKH közleménye. A Kereskedőház helyi irodái többek között piaci információk biztosításával, a magyar vállalkozások aktív kiajánlásával, illetve exportpartnerek és üzleti lehetőségek közvetítésével segítik elő a magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését Vietnamban.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo