hirdetés

Bajcunami a kiskereskedelemben

Négy oldalról is ömlik a baj a magyar kiskereskedőkre. Az energiaköltségek többszörösen megugrottak, a kormányzati árstoppok, a kiskereskedelmi különadók, a gyengülő kereslet egyszerre zúdult a nyakukba.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Áprilisban a várakozásoktól elmaradva a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal, míg naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, míg az árbevétel az magas infláció miatt 7,5 százalékkal 1479 milliárd forintra emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az első négy hónapban 10,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 8,6 százalékkal mérséklődött a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 22,9 százalékkal csökkent az értékesítési volumen naptárhatástól megtisztított volumene. Az üzemanyagforgalom csökkenése mindazonáltal jelentősen csökkentheti a nyersolaj és olajtermékek importját, hozzájárulva a külső egyensúly javulásához. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 5,4 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben 0,3 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 12 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal csökkent.  Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,4 százalékkal csökkent. 2015. év átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 25,7 százalékkal, 2010-hez képest 38,3 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesését az szja visszatérítés, és a hathavi fegyverpénz tavalyi kifizetései miatt okozott magas bázis mellett a kiemelkedően magas – bár csökkenő – infláció és a háztartási energiaárak az átlagos fogyasztást meghaladó háztarások számára jelentős emelkedése okozzák. Az élelmiszer üzletek forgalmában továbbra is erőteljes a visszaesés, az előbbiek mellett a tudatosabb vásárlások, az élelmiszerpazarlás elkerülése miatt. A tudatosabb és óvatosabb vásárlásokat tükrözi, hogy az árbevétel növekedése elmarad a bérdinamikától, ami arra utal, hogy a háztartások a megtakarításaikat növelik.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo