hirdetés

Bajban az autógyárak? Egyre nagyobb a hiány

A nagy európai autógyárak, a Volkswagen, a Daimler és a Stellantis igyekeznek Európába összevonni akkumulátor-gyártó kapacitásukat, szakértők szerint azonban az ehhez szükséges nyersanyagok biztosítása kemény diónak bizonyulhat számukra.
hirdetés

Amennyiben nem sikerül megteremteni egyes nyersanyagok - például a lítium, a nikkel, a mangán és a kobalt - garantáltan tartós ellátását, az lelassíthatja az átállást az elektromos mobilitásra, megdrágítja a járműveket, és nyomás alá helyezheti az autógyárak haszonkulcsát.

Már az is kétségesnek tűnik az akkumulátor beszállítói lánc teljes vertikumában, hogy a kínálat lépést tud-e majd tartani a kereslettel" - mondta Daniel Harrison, az Ultima Media autóipari szakértője.

Mostanáig úgy tűnt, hogy Európa lemaradt az akkumulátor-technológiai versenyben az ázsiai gyártók - így a kínai CATL, a dél-koreai LG Chem, valamint a japán Panasonic - mögött az EIT InnoEnergy szakértője, Ilka von Dalwigk szerint. Emlékeztetett arra, hogy kezdetben ezt "senki nem tartotta problémásnak". Mindenki úgy volt vele, hogy ha akkumulátorra lesz szüksége, majd importál. Az elektromos autók értékesítésének robbanásszerű növekedését jelző előrejelzések azonban egyaránt felrázták a politikát és az autógyártókat, és az akkumulátor-ellátási stratégia átgondolására kényszerítette őket.

Fotó: Reuters

Ezt követően a nagyobb autógyártók és autóipari beszállítók milliárdos akkumulátorgyártó beruházásokat jelentettek be, és az EU is milliárdos támogatási programokkal állt melléjük. Csak a Volkswagen hat akkumulátorgyártó üzemet készül építeni Európában, a Daimler is négyet, partnerekkel együttműködve.

Az EIT InnoEnergy uniós akkumulátoripari szakmai képviseleti szervezet már közel 50 akkumulátor-technológiai projektről tud Európában. Amennyiben mindegyik megvalósul, akkor helyi gyártásból lehet majd fedezni Európában az elektromobilitás teljes akkumulátor igényét 2030-ra. Az így rendelkezésre álló 640 gigawattóra elektromos áram tárolására elegendő akkumulátorgyártási kapacitás évente 13 millió elektromos autó gyártását teszi lehetővé. A Volkswagen hat akkumulátor üzeme az anyavállalat igényének kétharmadát lesz képes fedezni az Ultima Media szerint.

Az Ultima Media prognózisa alapján 2030-ra évente 2140 gigawattóra áramtárolási kapacitás lehet az akkumulátorpiaci kínálat, és 2212 gigawattóra a kereslet.

Komoly gondok vannak azonban egyes nyersanyagok, így a lítium, a nikkel, a mangán és a kobalt ellátásával. Piaci szakértők, közöttük a Benchmark Mineral Intelligence (BMI) szerint az ágazat teljesen elrugaszkodott a valóságtól, mivel elsősorban akkumulátorcella-gyártó üzemek építésébe invesztált, de elhanyagolta a nyersanyagtermelési beruházásokat. Emiatt történhetett meg az is, hogy egy év alatt több mint megduplázódott a lítium-karbonát ára - jegyezte meg Caspar Rawles, a BMI ár- és adatelemző szakértője.

A kobalt árában is áremelkedésre lehet számítani. A nyersanyagból a legnagyobb készletekkel a Kongói Demokratikus Köztársaság rendelkezik, ahol esetenként minősíthetetlen munkakörülmények között termelik ki a kobaltot. A lítium többsége Ausztráliából és Chiléből, a grafit pedig Kínából származik. Kínában vannak a legnagyobb katód- és anódgyártó üzemek is, valamint Japánban.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo